open-navfaktor-logo
search
Ko je kriv
Domovi zdravlja u TK gotovo ostali bez materijala za uzimanje uzoraka
Dom zdravlja Tuzla danas ponovo uzima uzorke građana za testiranje na koronavirus, potvrdio je direktor ove ustanove Suad Bijedić. Testiranje je jučer obustavljeno zbog nedostatka transportnih podloga i briseva, odnosno epruveta i štapića, koji se koriste za uzimanje i čuvanje uzorka.
05.11.2020. u 15:22
get url
text

- Mi smo do sada na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla dobijali podloge i briseve, uzimali uzorke od građana i materijal za testiranje odnosili na UKC. Tako je bilo sve dok nam nisu rekli da podloga i briseva više nema - kaže Bijedić.

Ko vrši nabavku

On ističe da nikada nije bilo riječi o tome da domovi zdravlja u TK nabavljaju taj materijal, nego je to radio UKC i Zavod za javno zdravstvo TK, kada stigne donacija.

Direktor UKC-a Vahid Jusufović kaže da je ova ustanova skladištila dio transportnih podloga i briseva Doma zdravlja Tuzla, ali da oni nemaju obavezu da ustupaju svoj materijal.

- Niko mi nije skrenuo pažnju da im nestaje taj materijal. Ja ne mogu kupiti nešto i dati drugoj ustanovi, ali bih im mogao posuditi jer mi smo za svoje potrebe na vrijeme kupili. Osnivač UKC-a je Vlada TK, a Doma zdravlja Tuzla je Grad. Nisu se smjeli dovesti u situaciju da ostanu bez toga - kaže Jusufović.

Zavod za javno zdravstvo TK dobijao je donacije na početku pandemije, a među njima je bila i određena količina transportnih podloga i briseva, koji su dijeljeni domovima zdravlja i UKC-u te su ih zdravstvene ustanove mogle bez posebne procedure distrubuirati među sobom. Međutim, donacija već neko vrijeme nema i sve se mora na vrijeme kupiti.

Hitan postupak

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić svojim ličnim angažmanom jučer je nabavila 1.900 transportnih podloga i briseva, a na taj način je za 13 domova zdravlja u TK kupljeno vrijeme potrebno za završetak nabavke.

- Onaj ko pruža neku zdravstvenu uslugu mora nabaviti potrebna sredstva. Domovi zdravlja uzimaju briseve i moraju imati sve što je za to potrebno. U Tuzli je to nestalo zato što je najveći dom zdravlja u TK, situacija nije ništa bolja ni u preostalih 12 - kaže ministrica Čolić.

Dodaje da je svim domovima zdravlja u TK jučer upućen dopis u kojem im se nalaže da hitno izvše nabavke. U TK svrhu svaki dom zdravlja ima pravo da nabavku izvrši direktrnom pogodbom, jednom godišnje, a iznos ne smije biti veći od 6.000 KM.

- Iz tekuće rezerve u budžetu TK izdvojeno je 1,3 miliona za zdravstvene ustanove za nabavku svih potrebnih sredstava za rad u vrijeme pandemije. Novac im je dodijeljen, sada hitno trebaju provesti nabavku - zaključila je Čolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.