open-navfaktor-logo
search
Stigli prijedlozi
Dostavljena prva imena za nove ministre u Vladi SBK
Poznata su prva imena kandidata za nove ministre u Vladi Srednjobosanskog kantona (SBK), a kompletna lista trebala bi biti utvrđena u petak.
17.05.2023. u 17:01
get url
text
Delegacije SDA i HDZ-a u SBK

VEZANI TEKST - Kreće formiranje nove Vlade SBK, Tahir Lendo predložen za mandatara

Tahir Lendo, aktuelni premijer SBK, koji je predložen za mandatara za sastav nove Vlade SBK, kazao je da mu je SDA poslala svoje prijedloge za članove Vlade iz reda bošnjačkog naroda.

Tako je, osim Lende kao premijera, za ministra privrede predložen Seđad Milanović, za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predložen je Advan Akeljić, dok je Amir Šečibović predložen za ministra prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, što je funkcija koju i sada obnaša.

HDZ bi sutra trebao dostaviti svoje prijedloge za ministre iz reda hrvatskog naroda, dok će ministar iz reda srpskog naroda biti zajednički kandidat.

Prema informacijama, redovna sjednica Skupštine SBK na kojoj bi bila potvrđena nova vlada mogla bi biti održana do 29. maja.

SDA i HDZ su prošle sedmice dogovorili formiranje vlasti u SBK. U Skupštini ovog kantona SDA ima 11, a HDZ devet zastupnika, što je dvotrećinska većina potrebna za potvrđivanje nove Vlade SBK, skoro osam mjeseci nakon Općih izbora u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.