open-navfaktor-logo
search
Ugovori o djelu
Đozo: Stambolić je u PD Butmir "otkrio" ono što je Konaković već znao, ali je svejedno to naplatio
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo naveo je kako je tokom 2019. i 2020. godine direktor Kantonalnog javnog preduzeća nezakonito sa jednim kandidatom zaključio pet ugovora o djelu, za koje je naknadno utvrđeno da se ustvari radi o poslovima iz djelatnosti poslodavca za koje je Pravilnikom o radu preduzeća propisano radno mjesto (tj. rad bez sklopljenog ugovora o radu).
11.12.2020. u 09:11
get url
text

Podsjećamo, riječ je o KJP Poljoprivredno dobro Butmir gdje je Tarik Stambolić, vijećnik Naroda i pravde u Općini Ilidža, zaposlen na ugovor o djelu, koji je potpisivao pet puta zaredom, a mjesečno je primao plaću u iznosu od 1.700 maraka.

- Tarik Stambolić napravio je dobar posao u Butmiru, bio je tamo kratak period. Njegov zadatak je bio da istraži sve nepravilnosti u firmi. Donio je desetke spornih slučajeva, višemilionske vrijednosti. Stručno je odradio posao - kazao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, braneći Stambolića i opravdanost za njegovo zapošljavanje, ističući kako nije riječ o uhljebljavanju.

Vršilac dužnosti direktora PD Butmir Hasan Đozo za Faktor je kazao da je Stambolić "otkrio" već otkriveno.

- Ima pet ugovora o djelu. U svakom ugovoru piše opis posla analiziranje dosadašnjih preuzetih radnji od strane preduzeća u vezi sa sudskim sporovima i drugim određenim segmentima. On je sačinio dva izvještaja u kojima je nabrojao sve predmete koji su obrađeni od preduzeća, nijedan novi predmet nije pokrenuo. O svim ovim predmetima upoznala je Elmedina Konakovića tadašnja direktorica Aida Stambolić-Grošo. I od tada on zna za te predmete. Služba ne zna šta je on tačno radio. Vrijeme je provodio kod direktora - kazao je Đozo.

Đozo je kazao da su sve nepravilnosti koje su uočene ranije već predate Tužilaštvu KS i da su formirane krivične prijave.

Da su Konakovića i njegove stranačke kolege puno ranije bili upoznati sa nepravilnostima u radu PD Butmir svjedoče i zastupnička pitanja i odgovori u Skupštini KS gdje su navedene otkrivene nepravilnosti, koje su, kako je navedeno u dokumentima, i prijavljivane. Tek nakon ovih saznanja Konaković postavlja svog stranačkog kolegu da "otkrije" kriminal.

Kontaktirali smo i bivšeg direktora preduzeća Asada Jeleškovića, za čijeg je vremena Stambolić "otkrivao" već otkriveno, a kako bi nam pojasnio koje je nepravilnosti u preduzeću pronašao Stambolić te šta je uslijedilo nakon toga, da li su pokrenuti neki procesi...

VEZANI TEKST - NiP-ov vijećnik protivno zakonu angažiran u PD Butmir, mjesečna naknada 1.700 KM

Jelešković je kazao da ne želi komentarisati ništa za Faktor jer smo "tendenciozno pisali".   

Pokušali smo kontaktirati i Tarika Stambolića da pojasni koje je nepravilnosti i sporne slučajeve pronašao u preduzeću i šta je poduzeto nakon njegovih saznanja, ali se nije javio na telefon.

Faktor je "tendenciozno", kako smatra Jelešković, pisao u junu ove godine. A pisanje Faktora je "tendenciozno" prije par dana potvrdio Ured za borbu protiv korupcije pri Vladi Kantona Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.