open-navfaktor-logo
search
Savjeti
Dr Ana Gligić: Ako planirate bebu, evo koja je vakcina sigurna i kada da je primite
Cijenjena virusologinja dr Ana Gligić iz Srbije podijelila je svoja razmišljanja na temu vakcina. Objašnjava kako treba da razmišljaju sve buduće mame.
23.01.2021. u 12:34
get url
text

− Najprije da podsjetimo, trudnica koja je u prvom tromjesečju, ne treba da prima niti da pije ni lijekove ni antibiotike, osim ako nije "stani pani", i to isključivo uz savjet ljekara. E sada, najbolje je da vam isprirčam i ovo. Mi smo ispitivali tu nesretnu variolu i kod trudnica koje su tada vakcinisane. Uzimali smo kiretažni materijal iz Zemunske bolnice, a bilo je oko 200 kiretaža. Ja sam pokušala sama da izlozujem virus, ali ga nije bilo. Nismo imali nikakve alarmantne rezultate - ispričala je Gligić za eKliniku i dodala:

"Drugo, tretirali smo krv iz pupčanika prilikom porođaja novorođenčadi vakcinisanih majki. Analizirali smo i krv majke i krv iz pupčanika djeteta. Našli smo da dijete ima do četiri puta više antitijela za vakcinisani virus nego majka. Znači, priroda se na neki način pobrinula da zaštiti plod, dala mu je veći imunitet nego što je majka imala. To je bio slučaj, dakle, sa vakcinom protiv variole".

Kaže da su rezultati ovog istraživanja publikovani prošle godine.

− Zato nam je rad koji smo objavili prošle godine pročitan 1.500 puta! Trebalo je dugo vremena da se to publikuje i taj rad je velika pomoć i za ovu pandemiju, ali mi ovaj virus ne znamo. Ne znamo šta će još da napravi. Nedovoljno je ispitan, a i neke vakcine su također nedovoljno ispitane na trudnicama. Ali, ono što ja od aprila govorim je da klasičnu vakcinu na cijeli virus, mrtav i oslabljen – treba unijeti. Zato što imamo iskustvo sa polio vakcinom protiv dječije paralize koja je suzbila virus, svela ga na minimum. Ja propagiram takvu vakcinu. Ove ostale vakcine mogu se pokazati kao veoma dobre naravno, ali nemaju dovoljno ispitivanja kod trudnica i djece, jer je malo vremena prošlo – objašnjava dr Gligić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.