Dr. Jasmina Alajbegović-Halimić: Djeca do četiri godine ne bi smjela koristiti tablete, kompjutere i mobitele

Objavljeno: 30.09.17 u 13:43

Moderno doba i razvoj tehnike i tehnologije često naštete vidu djeteta, ali oftamolozi tvrde kako se upravo tehnologija može iskoristiti kao oblik vježbe kod slabovidog oka.

Prof. dr. Jasmina Alajbegović-Halimić, oftamolog na Klinici za očne bolesti Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu, za Anadoliju je govorila o učestalosti očnih oboljenja kod djece i načinima liječenja. 

 Alajbegović-Halimić rekla je kako je dječija dob, koja po državnim zakonima Bosne i Hercegovine podrazumijeva populaciju od 0 do 18 godina, ima svoje specifičnosti za svaki uzrast posebno (novorođena djeca, predškolska, školska djeca i adolescenti).

 - Kada bismo gledali generalno koja je to najfrekventnija, najučestalija patologija u svakodnevnom radu, to je problem vida vezano za nošenje naočara, odnosno refrakcione anomalije, slabovidnost ili ambliopija ili lijeno oko i strabizam - pojasnila je Alajbegović-Halimić koja je šefica Dječijeg odjeljenja na Klinici.

Pomenuta oboljenja čine 80 posto svakodnevne patologije, dok sva ostala čine rjeđu patologiju, napomenula je dr. Alajbegović-Halimić.

Tehnička pomagala koristiti do tri sata dnevno

 Upitana o posljedicama koje tehnika i tehnologija ostavljaju na vid djece, rekla je kako se prije smatralo da novorođenčad nemaju potrebu ići na pregled kod oftamologa, ali da se u današnje vrijeme to promijenilo.

 - Imamo, nažalost, djece koja mogu biti mogući oftamološki pacijenti zato što se povećao i broj prijevremeno rođene djece. Prijevremeno rođena djeca - to su vještačke oplodnje, boravci u inkubatoru i tako dalje - su posebna patologija u dječijoj oftamologiji. Zato, ako se ne prepoznaju neka stanja po samom rođenju, mogu eskalirati, odnosno dovesti do trajnog oblika, pa čak i sljepoće - dodala je.

 Djeca koja imaju zdrav organ vida i sve uslove za dobar razvoj vida, prema riječima oftamologa, prekomjernim korištenjem tehničkih pomagala mogu kompromitovati zdravi vid.

- Naravno, vrlo je teško dijete ne uskladiti da bude u koraku sa tehnologijom, da bude tehnološki osviješteno. Ali treba obratiti pažnju i na zloupotrebu tih stvari, da su vrlo štetne u prekomjernom konzumiranju - upozorila je Alajbegović-Halimić.

 Sve ono što je za edukaciju i pozitivne stvari obrazovanja, dodala je, treba podržati i tehnološkim mogućnostima napredovanja, ali da stvari koje idu u svrhu zabave treba strogo ograničiti.

Savjetuje da djeca do četiri godine ne bi smjela koristiti tehnička pomagala duže od sat dnevno, dok odrasla djeca mogu koristiti i do dva ili tri sata dnevno, ukoliko je riječ o ispunjavanju školskih obaveza.

Značaj pravilnog sjedenja i osvjetljenja

 Kako djeci, tako i odraslima, ukazala je na značaj pravilnog sjedenja, osvjetljenja, zaštite ekrana, ali i na to da nakon svakih pola sata 20 sekundi vježbaju gledanje u daljinu.

- Međutim, moram naglasiti da se u današnje vrijeme mogu koristiti i videoigrice i tableti u svrhu vježbanja slabovidnog oka. To mogu podržati kao oftamolog, ako dijete provede vrijeme u svrhu vježbanja slabovidnog oka - istakla je Alajbegović-Halimić.

Dodala je kako su izrađeni softveri koji podržavaju igre koje su nekad bile strogo zabranjene, a sada su prilagođene, jer je “djecu nemoguće odvojiti od kompjutera“.

 Osvrnula se i na operativne zahvate te kazala kako, ukoliko je riječ o urođenoj katarakti, urođenom glaukomu, tumoru oka kod djeteta, ”nema čekanja, jer je riječ o zahvatima koje je potrebno uraditi što prije”.

 - Ako govorimo o operativnim zahvatima strabizma, oni se mogu izvoditi, mada mi nismo baš pristalice izvođenja do prije pete godine života. Ali, svakako treba uraditi prije polaska u školu zbog jednog normalnog psiho-fizičkog razvoja djeteta - pojasnila je prof. dr. Jasmina Alajbegović-Halimić.

 Dodala je kako je poslije svih operativnih zahvata očiju najkorisniji boravak u prirodi i gledanje u zelenilo, uz obavezno pridržavanje savjeta ordinirajućeg ljekara.

Godišnje oko 8.000 pregleda

- Mi na godišnjem nivou imamo 7.800 - 8.000 pregleda. Većinom su to djeca koja nose naočare, koja imaju slabovidost ili koja imaju neki oblik strabizma” - kazala je Alajbegović-Halimić koja je dodala kako uglavnom imaju dva do tri zahvata sedmično.

Doktorica je upozorila kako konzumiranje alkohola, narkotika i duhana može izazvati strabizam, ali i teža očna oboljenja kod djece. Oko 90 posto operacija strabizma smatra se uspješno izvedenim, posebno ako strabizam nije uzrokovan drugim oboljenjem i stanjem u organizmu.