Dragan Čović: Od doktora do akademika za pola sata

objavljeno: 07.03.2018. u 15:17

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tačnije njegov Kabinet, insistira na tome da Press služba Predsjedništva u zvaničnim saopćenjima ne izostavlja titulu "doktor" ispred njegovog imena. Od danas će, očigledno, insistirati da ga se u saopćenjima titulira sa "akademik".

Zbog insistiranja na tituli "doktor" Čoviću je to među novinarima već odavno i nadimak, ali ne baš sa lijepim prizvukom. Više ironično. 

Titula doktora više ne zadovoljava njega i njegov kabinet, pa je Press služba Predsjedništva Bosne i Hercegovine, očito, dobila nalog da obavezno navode da je on - akademik. 

Tako je danas iz Press službe stiglo saopćenje u kojem je Čović "doktor", a već nekih pola sata kasnije stiglo je novo saopćenje u kojem je navedena titula "akademik". 

Činjenica je da je Čović, kako mu stoji u zvaničnoj biografiji, doktorirao na Sveučilištu u Mostaru 1996. Kao što je činjenica i to da je Hrvatska akademija za znanost i umjetnost BiH (HAZU) utemeljena u Mostaru 2014. godine kada je i Dragan Čović proglašen akademikom. To da postoji još jedna takva akademija osnovana 2012. godine je posebna priča, ali svakako bitno je znati i taj podatak. Nakon što je osnovana još jedna Akademija i nakon što je i Čović dobio željenu titulu akademika, profesor Slavo Kukić, član Akademije nauka i umjetnosti BiH, je to komentirao na način da u ovoj državi postoji samo jedna Akademija. 

-Jedna je državna akademija nauka, dok na ovim prostorima egzistiraju brojne akademije koje imaju isključivo etnički predznak, a ne predznak struke. Prije će, po mom sudu, biti da su one tek prirepci političkih moćnika i da su u funkciji nacionalnog interesa. Uostalom, vidjet ćemo ko su akademici te najnovije, pod navodnicima, akademije - kazao je tada Kukić.

Dakle, ne bi trebalo da vas zbunjuje naš naslov. I kroz saopćenja Press službe Predsjedništva i kroz osnivanje HAZU-a, Dragan Čović je stigao od doktora do akademika upravo tako kako smo napisali - za nekih pola sata.