Dramatično i u Crnoj Gori: Požari u više gradova, najgora situacija u Tivtu

Objavljeno: 17.07.17 u 20:54

U više crnogorskih gradova danas bukte požari, čije gašenje otežava jak vjetar. Požari su aktivni u Tivtu, Herceg Novom, Kotoru, Cetinju, Danilovgradu, Nikšiću i Podgorici.

Najteža situacija je u Tivtu, gdje su stanovnici u mnogim naseljima evakuisani. Žrtava nema, a Crna Gora je zatražila međunarodnu pomoć u gašenju požara.

U Tivtu su aktivni požari na Luštici. Mnoga brda u ovoj opštini su u plamenu, a zbog složene situacije rano jutros je s Ponte Veslo evakuisano na stotine stanovnika. U gašenju požara učestvuju sve vatrogasne ekipe, koje su potpomognute vatrogascima iz ostalih gradova Crne Gore. U akciju gašenja uključili su se i brojni građani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je, preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć u gašenju požara. Kako je saopćeno iz Direktorata za vanredne situacije, na Luštici u toku je asistencija vazduhoplova Avio-helikopterske jedinice MUP, a gašenje požara povremeno otežava jak vjetar. Sve raspoložive ekipe su na Luštici.

- Jedna ekipa prati situaciju u mjestu Rose, dok su sve ostale ekipe upućene na Rt Veslo i brane kuće. Na terenu je svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija. U mjestu Rose i Radovići se nalaze dva vozila Vojske Crne Gore i pet osoba, a ostala vojna lica su u pripravnosti - kaže se u saopćenju Direktorata.

Na hercegnovskom dijelu Luštice je i dalje kritična situacija. U Kotoru je i dalje aktivan požar u Bigovi, ali je situacija nešto povoljnija nego ranije ovog dana.

- Vatrogasci su uspjeli da liniju vatre udalje od kuća, ali i dalje gori velika površina šume i rastinja, a gašenje otežava jak vjetar - saopćili su iz Direktorata.

U Podgorici je aktivan požar u Omerbožovićima. Na terenu je jedna ekipa vojske i tri ekipe SZS Podgorica. Na Cetinju je aktivan požar na Trešnjevu, Velestovu i Lastvi. Na Trešnjevu je, kako se navodi, izgorjela jedna kuća. U Danilovgradu je aktivan požar u predjelu od Slapa do Kupinova, uz prugu. U Nikšiću su aktivna dva požara na Glavi Zete i jedan požar u mjestu Broćanac Viluški.

Situacija na crnogorskom primorju je ozbiljna, zbog čega je zatražena međunarodna pomoć, ali nema razloga za strah i paniku, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić. On je danas obišao lokalitete ugrožene požarima u Primorskom regionu.

- Vjerujem da će naše službe, naše institucije, uz međunarodnu pomoć sve ovo učiniti kontrolisanim narednih dana, a vjerujem i ugasiti ove požare, bez obzira na krajnje nepogodne meteo uslove - rekao je Nuhodžić u izjavi novinarima na požarištu na Luštici.

On smatra da su požrtvovanost i profesionalnost službi za spašavanje, policije, pripadnika vojske, građana i privatnika veliki. - Složeni meteorološki uslovi, jak vjetar i vrućine utiču na požare, a statistika pokazuje da često građani svojom nepažnjom budu uzročnik požara - naveo je Nuhodžić.

On je ponovo apelovao na građane da prijave svaku sumnju u podmetanje požara. Nuhodžić je, kako se navodi, informisao javnost da je jutros zatražio međunarodnu pomoć za gašenje požara. Kako je rekao, zatražena je pomoć od Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske komisije, u koji su uključene 34 zemlje.

- Već se naš zahtjev razmatra u Briselu i postoji mogućnost da nam već večeras bude upućena pomoć avionima - naveo je Nuhodžić.