open-navfaktor-logo
search
Statistika ne laže
Dres Zmajeva u Brazilu nosilo osam "domaćih fudbalera", danas taj broj znatno povećan
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine 2014. godine je igrala svoje prvo i do sada jedino veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo u Brazilu.
25.04.2022. u 21:29
get url
text

Zmajevi su tada predvođeni selektorom Safetom Sušićem igrali u Grupi F zajedno sa Argentinom, Nigerijom i Iranom. Takmičenje su okončali nakon grupne faze, s omjerom od jedne pobjede i dva poraza.

Na premijernom nastupu naši reprezentativci poraženi su na kultnoj Maracani u Rio de Janeiru od Argentine (1:2). Nekoliko dana kasnije u Cuiabi smo potpisali kapitulaciju i protiv Nigerije (0:1), iako smo u toj utakmici oštećeni za čist pogodak koji je postigao Edin Džeko. Grupnu fazu Zmajevi su okončali historijskom pobjedom protiv Irana (3:1).

Uprkos neuspjehu i eliminaciji nakon grupne faze, svi navijači Zmajeva mogli su biti ponosni na Papeta i njegove izabranike.

Od nastupa u Brazilu prošlo je skoro osam godina, a došlo je i do smjene generacija. Pojedini igrači su završili svoje karijere, neki su se oprostili od reprezentacije, tako da je došlo vrijeme i za neke nove momke.

U sjajnoj generaciji koja se plasirala u Brazil dio rostera je činilo osam fudbalera koji su karijere počeli u Bosni i Hercegovini: Asmir Avdukić, Emir Spahić, Toni Šunjić, Ognjen Vranješ, Avdija Vršajević, Senijad Ibričić, Edin Višća i Edin Džeko.

Osam godina kasnije reprezentacija bilježi sve lošije rezultate, tako danas nije ni sjena tadašnjih Zmajeva.

Zanimljivo je da u odnosu na tim Safeta Sušića današnju selekciju čini čak 18 fudbalera koji su svoje karijere počeli u bh. fudbalu:

Vladan Kovačević, Ibrahim Šehić, Nikola Vasilj, Kenan Pirić, Siniša Saničanin, Adnan Kovačević, Hrvoje Miličević, Eldar Čivić, Amir Hadžiahmetović, Gojko Cimirot, Vladan Danilović, Rade Krunić, Miroslav Stevanović, Amer Gojak, Amar Rahmanović, Luka Menalo, Smail Prevljak i Edin Džeko.

Evidentno je da će taj broj iz godine u godinu sve više rasti iz razloga jer mlađi fudbaleri porijeklom iz Bosne i Hercegovine biraju nacionalne dresove država u kojima su rođeni.

Budućnost A reprezentacije se ogleda u momcima koji su proizvod bh. klubova, tako da je prije svega potrebno poboljšati uvjete za sazrijevanje i razvoj mladih igrača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.