open-navfaktor-logo
search
Izvršni odbor odlučio
Drugi mandat na klupi BiH: Faruk Hadžibegić novi selektor Zmajeva
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila je 14. po redu selektora u svojoj historiji.
04.01.2023. u 12:43
get url
text

Fudbalski savez BiH nije odlučio produžiti ugovor Ivaylu Petevu, bugarskom stručnjaku koji je u prethodne dvije godine vodio Zmajeve, a na njegovo mjesto Izvršni odbor FSBiH ekspresno je imenovao Faruka Hadžibegića, potvrđeno je za Faktor.

Za Hadžibegića je ovo drugi selektorski mandat na klupi bh. tima, gdje se vraća poslije 23 godine čekanja.

Prvi čovjek Fudbalskog saveza BiH Vico Zeljković konferenciju za medije održat će u 14 sati.

Hadžibegić ima 65 godina i od momenta kada je pojavila informacija da su Petevu dani na klupi Zmajeva odbrojani, bio je najozbiljniji kandidat za novog coacha nacionalnog tima iako mu ankete nisu išle u prilog. Želja navijača bili su prije svih Vahid Halilhodžić, Vladimir Petković, Safet Sušić...

Sarajlija je bez ozbiljnog posla nakon što se u decembru 2020. godine rastao sa Crnom Gorom.

U ljeto 2021. imao je kratak angažman u alžirskom MC Algeru, ali je ekspresno digao sidro zbog nesuglasica s menadžmentom kluba.

Hadžibegić je od 1998. do 1999. godine bio u selektorskoj ulozi BiH na sedam mečeva, zabilježivši dvije pobjede, dva remija i tri poraza. Iz njegove ere u sjećanju je ostao gostujući remi protiv Farskih Otoka u kvalifikacijama za EURO.

Hadžibegićeva trenerska karijera uglavnom je bila vezana za Francusku. Krenuo je o Socheauxu, a radio je u Troyesu, Dijonu, Bastiji, Arlesu, Valenciennesu, Red Staru. Imao je angažmane i u tuskim klubovima Gaziantepsor, Diyabakirspor i Denislispor. Radio je još u španskom Betisu, sada već davne 2000. godine.

Novog selektora BiH debi čeka u martovskim utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Zmajevi će 23. marta u Zenici ugostiti Island, a tri dana poslije čeka ih gostovanje kod Slovačke u Bratislavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.