open-navfaktor-logo
search
Spiskovi
Državljani BiH mogu na odmor bez PCR testa u samo nekoliko zemalja: U mnoge ne mogu ni turistički
Kreće sezona godišnjih odmora, države su počele promovirati svoje turističke potencijale, građani su počeli planirati svoja putovanja, i svi se nadaju da pandemija koronavirusa neće ponovo eskalirati.
07.06.2021. u 19:17
get url
text

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na svojoj web stranici dalo je pregled za svaku pojedinu državu sa detaljnim uputama i preporukama građanima BiH u vezi s putovanjima.

Ono što mnoge zasigurno neće obradovati jeste da, prema onome što se može vidjeti iz opširnog spiska, državljani Bosne i Hercegovine bez nekih posebnih ograničenja mogu putovati u samo sedam država.

VEZANI TEKST - Za građane BiH od sutra otvorene granice Grčke

Tako bez ograničenja možemo u Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Afganistan, Brazil, Albaniju za koju je potreban odgovarajući dokaz o raspoloživom smještaju, te u Belgiju gdje se po dolasku popunjava obrazac lokatora za javno zdravstvo na osnovu čega će se odrediti da li osoba ima visok rizik od zaraze koronavirusom. U zavisnosti od toga ide se u karantin.

Države u koje možemo uz određene uvjete

Izdvojili smo u posebnu kategoriju listu država u koje se može putovati sa PCR testom uz neke druge posebne uvjete. Dodatna poteškoća za bh. građane je ta što je za neke zemlje, umjesto PCR testa, dovoljna potvrda o vakcinisanju ili prebolovanom COVID-19, koju zasad Bosna i Hercegovina kao država ne izdaje.

Ipak, daleko je veća lista zemalja u koje bh. državljani ne mogu ni ući, barem ne turistički.

Kada su u pitanju države gdje se može, uz određene uvjete, nema mnogo onih koje bi eventualno, barem većini građana, bile turistički interesantne.

Svi koji putuju u Grčku popunjavaju elektronički obrazac prije dolaska u zemlju, te moraju imati potvrdu o vakcinisanju ili negativan PCR test.

Hrvatska od osoba koje tu dolaze iz turističkih razloga traži potvrdu o uplaćenom smještaju, uz predočenje negativnog PCR testa ili brzog antigenskog testa koji mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije, predočenje potvrde o primitku dvije doze vakcina koje se koriste u EU, potvrde o prebolovanom COVID-19 i primitku jedne doze vakcine unutar šest mjeseci od početka bolesti.

U Angolu se može uz negativan PCR test na COVID-19, ne stariji od 72 sata, s tim da su putnici dužni stupiti u karantin gdje se moraju ponovno testirati u roku od sedam dana.

Negativan PCR test potreban je i za Maldive, Maroko, Armeniju, Nigeriju, Bangladeš, Egipat, Etiopiju, Keniju, Sudan, kao i za Bahrain gdje će svi putnici biti podvrgnuti detaljnom zdravstvenom pregledu, dok je za Bjelorusiju, osim PCR testa, potrebno važeće zdravstveno osiguranje.

VEZANI TEKST - Dokumenti državnih institucija: Svi za ukidanje viza turistima iz Saudijske Arabije, osim HDZ-a

Uz PCR test može se u Indiju, s tim da ćete se ponovo morati testirati u toj zemlji, zatim u Irak koji, osim testa, traži i da ostanete 14 dana u karantinu, dok PCR test treba i za Iran koji Bosnu i Hercegovinu svrstava u zemlje visokog rizika.

Za ulazak u Bugarsku trebate potvrdu o završenoj COVID-19 vakcinaciji ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili negativan nalaz PCR testiranja star do 72 sata.

Za ulazak u Irsku trebate prije putovanja popuniti lokacijski obrazac na internetu, te posjedovati negativan RT-PCR test ne stariji od 72 sata, a po dolasku u zemlju morate ostati u karantinu. Nova izuzeća primjenjuju se od 17. aprila 2021. godine i odnose se na putnike koji su u potpunosti vakcinisani odobrenim COVID-19 vakcinama.

U Jordan možete uz negativan PCR test, s tim da će se putnici još jednom testirati na aerodromu gdje test košta oko 100 KM. Slično je i sa Libanom. I u Latviju se može ući uz PCR test, s tim da je Bosna i Hercegovina je na listi zemalja za koje se ne savjetuje putovanje, a samoizolacija od 10 dana je obavezna nakon povratka ili tranzitiranja kroz zemlju.

Bosna i Hercegovina je na listi zemalja za čije se državljane zahtijeva pojačana kontrola prilikom dolaska u Litvaniju. I po trenutnoj klasifikaciji Kraljevine Nizozemske, Bosna i Hercegovina spada u kategoriju visoko rizičnih područja, što znači da karantin nije obavezan za osobe koje dolaze iz naše zemlje, a potreban je PCR test ne stariji od 24 sata.

U Švedskoj morate stupiti u karantin, ukoliko ste ispunili niz uvjeta za ulazak u zelju, poput dovoljno novca za pokrivanje cijelog trajanja namjeravanog boravka i za povratno putovanje u zemlju porijekla.

VEZANI TEKST - Turska spremna za ljeto 2021. sa visokim standardima sigurnog turizma

Turska omogućava ulazak državljanima koji su vakcinisani barem 14 dana ranije ili imaju negativan PCR test ili antigenski test. Za Ujedinjeno Kraljevstvo morate imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Za putnike koji dolaze iz država na "amber listi" obavezan je kućni karantin u trajanju od 10 dana, te dodatna dva PCR testa koji se rade na drugi i na osmi dan po dolasku u UK. Putnici moraju imati dokaz da su rezervisali i platili dodatna dva PCR testa za ulazak u UK. Bosna i Hercegovina se nalazi na ovoj listi zemalja.

U SAD, osim vize, morate imati negativni test ili dokumentaciju o oporavku od koronavirusa. Od vakcinisanih se ne traži samoizolacija i karantin, ali im se preporučuje da u okviru 3-5 dana urade test, dok se nevakcinisanim putnicima također preporučuje testiranje u okviru 3-5 dana nakon putovanja, ali i samoizolacija u trajanju od sedam dana.

Gdje ne možemo ni turistički

Postoje i države u koje se ne može lako ući, odnosno može samo uz izuzetke, koji pak nisu turistički.

Takve su Alžir, Argentina, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Indonezija, Italija, Japan, Norveška, Poljska, Portugal, Katar, Rumunija, Rusija, Slovačka, Španija, Kazahstan, Kuvajt, Kirgistan, Luksemburg, Malezija, Malta, Meksiko, Novi Zeland, Saudijska Arabija, Kina u koju je moguće ući uz vizu izdatu nakon 1. jula 2020. godine, a uvjeti za ulazak su rigorozni. Državljani BiH u Kipar mogu samo uz specijalnu dozvolu, dok se u Češkoj može biti 12 sati, a Švedska je odlučila zaustaviti nebitna putovanja do 31. augusta.

Za ulazak u Sloveniju Bosna i Hercegovina ostaje na crvenoj listi država. Uvjeti za ulazak državljana BiH u Sloveniju ostaju isti, i to treba stalna ili privremena viza u Sloveniji ili nekoj od drugih zemalja članica EU-a, kada je u pitanju liječenje, treba potvrda doktora o terminu, test na COVID-19 koji je urađen u EU ili državi Šengena, a ukoliko državljanin BiH koji u Sloveniji nema stalni ili privremeni boravak i ne može dati adresu na kojoj će biti u karantinu, ulazak u Sloveniju mu se ne odobrava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.