Srijeda, 28.02.2024.
FOTO: Muhidin Živojević

Državni službenici opet na protestima: Naših 73 miliona KM godišnje daju entitetima i jačaju ih

Članovi Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH danas su mirnim okupljanjem ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovo protestovali nezadovoljni osnovicama njihovih plaća, ali i jer nemaju potpisan kolektivni ugovor.

Kako su istakli, nemaju drugog izbora, jer se njihov poslodavac oglušuje na njihove zahtjeve i od prošlih protesta u septembru se ništa nije promijenilo.

- Osnovni i glavni zahtjev našeg Sindikata je potpisivanje kolektivnog ugovora. S obzirom na to da nas naš poslodavac ne uvažava, ne vidi i ne zna da postojimo, on se ni u budućem periodu neće pokrenuti niti išta preduzeti, tako da mi organizujemo daljnje aktivnosti da pišemo ambasadama, sindikatima u Americi i Engleskoj, ne bi li neko vidio da se država urušava planski i jačaju se entiteti - istakao je Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

Entiteti se, kako ističe, održavotvoruju, a sve na račun uposlenih u državnim institucijama.

- Poslodavac nije zainteresovan da potpisuje kolektivni ugovor i što bi? Razlika od osnovice za obračun plaće 535, koja je bila prije deset godina, i ove sadašnje 475, koja traje deset godina na godišnjem nivou iznosi 73 miliona. Što bi poslodavac potpisivao ugovor s nama i odrekao se toga. On ta 73 miliona prebacuje na entitete. S obzirom na to da to traje 10 godina, 730 miliona su 22 hiljade zaposlenih od svojih plaća odvojili i prebacili entitetima – kazao je Karčić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh