open-navfaktor-logo
search
Nakon ljetne čistke
Dudić ih otjerao iz Sarajeva, evo kako su se snašli u novim sredinama
Fudbaleri Sarajeva ne mogu se pohvaliti dobrim partijama ove sezone.
20.10.2022. u 08:47
get url
text

Navijači su nezadovoljni rezultatima Sarajeva, koje nakon 14 kola zauzima sedmu poziciju sa 19 bodova (devet manje od lidera Zrinjskog, uz utakmicu više).

Agonija Bordo tima produžila se sinoćnjim ispadanjem u šesnaestini finala Kupa BiH od Čelika, koji trenutno igra treći rang bh. fudbala.

VEZANI TEKST - Velika čistka u Sarajevu: Dudić prekrižio Velkoskog, Hebibovića, Dupovca, Oremuša...

Fudbaleri Sarajeva na posljednjih 11 mečeva u elitnom rangu bh. fudbala imaju samo dvije pobjede, uz četiri neriješena rezultata, te pet poraza.

Na dosadašnjih 14 kola Premijer lige postigli 18 pogodaka, a primili čak 20.

Navijači Sarajeva iz dana u dan, iz partije u partiju sve više postaju razočarani. Svoje razočarenje nije sakrio ni Ismir Mirvić, vlasnik FK Sarajevo, koji je prije tri dana na Instagram storyju objavio pobjedničku fotografiju omladinaca FK Sarajevo, koji nastupaju u Omladinskoj Premijer ligi BiH, te fotografiju rezultata Akademije Bordo kluba.

Potom je "poslao poruku" prvotimcima.

- Žao mi je, ali nemam pobjedničkih slika! - napisao je Mirvić.

Poslije ispadanja iz Kupa BiH od Čelika, trener Bordo tima Feđa Dudić podnio je ostavku.

VEZANI TEKST - Dudić kartu za Sarajevo kupio na Bilinom polju, sudbina je htjela da na istom stadionu neslavno završi epizodu

- Čestitam kolegi i Čeliku na pobjedi. Čast mi je bila biti ovdje. Preuzeo sam odgovornost, ovo je moja zadnja utakmica na klupi FK Sarajevo. Budite kratki, morat ću se isključiti nekoliko dana. Hvala kolegi Ismiru, neko će ovo analizirati. Došao sam s dobrim namjerama. Mi smo svi prolazni, a navijači neka imaju strpljenja - kazao je Dudić nakon meča na konferenciji za medije.

Dudić je na klupi Sarajevo proveo nešto više od četiri mjeseca. Bordo tim je preuzeo 2. juna 2022. godine.

Sarajevo je u Premijer ligi Bosne i Hercegovine vodio na 14 mečeva. Upisao je pet pobjeda, četiri remija i pet poraza.

Dudić je u Kupu naše zemlje je na klupi Sarajeva vodio samo sinoćnji duel protiv Čelika koji je završio neslavno.

Zanimljivo je to da kada je došao u Sarajevo, tačnije prije nego što je održao ijedan trening, Feđa Dudić u junu napravio potez za koji iskreno ne pamtimo da je iko tako postupio. I ako ostavimo po strani ostale igrače, samo da bi "sklonio" Velkoskog i Dupovca, ponajveća dva imena posljednjih godina, kapitena i zamjenika kapitena, trebalo je imati hrabrosti. Oko većine igrača na koje nije računao uprava se slagala, ali dok ih nije ubijedio da se zahvale Dupovcu, to je već teže išlo.

- Predlagao mi je sportski direktor Hadžić da ostane tu kao treća ili četvrta opcija na stoperskoj poziciji, pa da se proba nametnuti. Međutim, kazao sam ljudima u klubu da on može biti samo prva ili druga opcija, nikako treća ili četvrta, a s obzirom na to da prema onome kako želim da igramo, njega ne vidim kao prvu ili drugu opciju, da je besmisleno onda da ostaje.

VEZANI TEKST - Ismir Mirvić prozvao prvotimce Sarajeva: "Žao mi je"

Nije se to nimalo svidjelu Dupovcu, ali ja sam takav čovjek, nemam oraha u džepovima i sve što mislim reći ću ti u lice. Bez vrludanja. Rekao mi je da je on i kod drugih trenera bio tako po strani pa da se kasnije nametao, ali ja neću da radim kako su radili prethodnici i to je tako. Sklonio sam zapravo igrače za koje sam smatrao da su najzaslužniji zašto su "sklonjena" četiri moja prethodnika na klupi - kazao je Dudić prije dva mjeseca za Bosnainfo.

Osim Velkoskog i Dupovca, Dudić je prekrižio i Anela Hebibović, Kerima Palića, Adnana Šećerovića i Mirka Oremuša. Bordo tim su napustili (istekao ugovor) i Darko Bodul, Boris Cmiljanić, Dražen Bagarić, Darko Lazić, te na iznenađenje mnogih i mladi Vicko Ševelj.

Kao njihove zamjene doveden je veliki broj igrača, od kojih mnogi nisu ispunili očekivanja.

Danas, četiri mjeseca kasnije igrači za koje je Dudić smatrao da narušavaju atmosferu u novim sredinama pružaju dobre partije.

Krste Velkoski je nakon dolaska u Rabotnički izabran za kapitena. Do sada je odigrao 10 utakmica u Prvoj ligi Makedonije, te je postigao četiri gola, uz tri asistencije.

Anel Hebibović pruža odlične partije u dresu Igmana u Premijer ligi (do sada odigrao 10 mečeva), čime je nagrađen i kapitenskom trakom.

Darko Bodul također nosi dres kluba iz Konjica, a na dosadašnjih 13 susreta postigao je pogodak, uz dvije asistencije. Za kratko vrijeme postao je jedan od glavnih igrača Igmana, a svojim partijama i atraktivnim potezima oduzima dah ljubiteljima fudbala u našoj zemlji.

VEZANI TEKST - Dudić otkrio zašto je prekrižio Dupovca, Velkoskog, Hebibovića,...

Amer Dupovac je treći igrač Bordo tima koji je  na početku sezone stigao u redove Igmana. Iskusni stoper je odigrao devet mečeva, a u nekoliko navrata pokazao je da je jedan od najboljih stopera u Premijer ligi.

Red je napomenuti i ostale igrače koji od nove sezone ne nose dresu Bordo tima.

Hrvatski defanzivac Vicko Ševelj nosi dres slovenačkog Radomlja, a u Prvoj ligi Slovenije ove sezone je nastupio na 13 mečeva (10 je odigrao svih 90 minuta).

Kerimu Paliću nije trebalo dugo da pokaže svoje kvalitete u Uzbekistanu.

Palić je krajem jula potpisao ugovor sa tamošnjim prvoligašem Metallurgom iz Bekabada. Odmah po dolasku se izborio za minutažu, a nakon što je u meču protiv Qizilquma upisao asistenciju, u narednom meču je i uvršten u tim kola. Do sada je u Uzbekistanu odigrao ukupno osam mečeva.

Dražen Bagarić je također dobro počeo u novoj sredini. U dresu finskog prvoligaša Honke na pet mečeva postigao je dva pogotka.

Darko Lazić je ove sezone u Premijer ligi u dresu Borca odigrao samo tri utakmice, od kojih je tek jednu odigrao svih 90 minuta.

Adnan Šećerović se skrasio u dalekoj Indiji, gdje je dogovorio saradnju sa klubom Round Glass.

Jedini koji je trenutno bez angažmana jeste hrvatski defanzivac Mirko Oremuš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.