open-navfaktor-logo
search
Derbi 3. kola
Duel neporaženih timova pripao Željezničaru, Borac "pao" nakon genijalne asistencije
Fudbaleri Željezničara u derbiju trećeg kola Premijer lige Bosne i Hercegovine savladali su Borac s 2:1, i tako zadržali stopostotan bodovni učinak.
11.08.2020. u 18:52
get url
text

Stari rivali u 29. međusobni duel u Premijer ligi ušli su s maksimalnim brojem bodova i bez primljenog gola u prva dva kola.

Dosta vruće i sparno vrijeme koje je vladalo u bh. prijestolnici u prvom poluvremenu bilo je dodatni oponent kako izabranicima Amara Osima, tako i fudbalerima Vlade Jagodića.

Ozbiljnijih prilika u prvih 45 minuta derbija trećeg kola domaćeg prvenstva skoro da i nije bilo. Najbliže golu bili su domaći igrači u 28. minuti, no vodstvo Plavih spriječio je Marko Jovanović, nakon što je pravovremenim startom skoro na samoj gol-liniji zaustavio loptu poslije udarca Semira Štilića.

Iz prvog dijela igre vrijedi spomenuti i situaciju iz 15. minute u kojoj je hrvatski stoper u redovima Željezničara Frane Ikić zaradio treći ovosezonski žuti karton, zbog kojeg Amar Osim neće moći računati na njega za gostovanje kod Slobode u narednom kolu.

U 34. minuti trener gostujućeg tima bio je primoran napraviti prvu izmjenu, a povrijeđenog Jovu Lukića zamijenio je iskusni Saša Kajkut.

Do kraja prvog dijela još vrijedi izdvojiti i priliku koju je nakon kornera imao danas veoma dobri Aleksandar Kosorić. Iskusni stoper koji je u prvom poluvremenu u dva navrata odličnim intervencijama osujetio proigravanja Almedina Zilkića, s vrha peterca je šutirao glavom preko gola, poslije ubačaja Damira Sadikovića.

{$galerijaFotografija}

Početak drugog poluvremena bio je dosta zanimljiviji od samog starta utakmice, a tome su možda kumovali i nešto ugodniji i povoljniji (vremenski) uvjeti za igru.

Na travnjak Grbavice u nastavku su istrčali identični sastavi, no utakmicu je bila dosta kvalitetnija i sadržajnija u odnosu na prvih 45 minuta.

U prve tri minute nastavka Plavi su izveli tri kornera, da bi već u 49. minuti Ermin Sivac pokazao na bijelu tačku. Lopta je na putu ka golu, poslije udarca Luke Jurčića pogodila Nemanju Janičića. Siguran realizator najstrožije kazne bio je Semir Štilić. Za kapitena Željezničara bio je ovo drugi pogodak u ovoj sezoni.

Samo pet minuta kasnije Štilić je loše odigrao jedan pas, Borac se brzo transformisao iz odbrane u nadap, a kontru gostiju na pravi način je materijalizovao mladi Vladan Danilović, koji je pogodio bliži ugao gola Irfana Fejzića.


Tu nije bio kraj uzbuđenjima u nastavku susreta. U 61. minuti lijepo su kombinovali fudbaleri najtrofejnijeg bh. tima, a fantastično proigravanje petom Mehmeda Alispahića u asistenciju i novog vodstvo domaćina pretvorio je Mustafa Mujezinović. Bio je ovo treći ovosezonski pogodak za fudbalera Plavih kojim je izbio na prvo mjesto liste strijelaca PLBiH.

U nastavku je bilo prilika na obje strane, a vrijedi izdvojiti veliku šansu koju je imao Ivan Lendrić u 76. minuti, dok je Stojan Vranješ osam minuta prije kraja dobro glavom šutirao, ali pored gola.

Rezultat se do kraja meča nije mijenjao, pa su Plavi stigli do treće ovosezonske pobjede i zadržali stopostotan bodovni učinak zahvaljujući kojem su izbili na lidersku poziciju Premijer lige.

Željezničar će u narednom kolu gostovati kod Slobode na Tušnju, dok Borac u Banjoj Luci dočekuje Zrinjski.

FK Željezničar - FK Borac 11.8.2020.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.