open-navfaktor-logo
search
Imenovanje sudija
Dunović i Mahmutbegović pisali Schmidtu zbog Čavare: Ubijeđeni smo da znate ko je kočničar i da ćete djelovati
Potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović i Melika Mahmutbeović uputili su zajedničko pismo Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, ali i predsjedniku FBiH Marinku Čavari kako bi, ističu, korigovali protivustavno djelovanje Čavare "kojim je diskreditirao i dodatno zakomplicirao proces imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH", i kako bi deblokirali imenovanje sudija.
25.08.2022. u 12:26
get url
text

Istakli su da Ustav FBiH eksplicitno propisuje proceduru imenovanja sudija Ustavnog suda, a da je svojom jučerašnjom "odlukom o imenovanju" Čavara prekršio Ustav, ali i anulirao ulogu Doma naroda.

VEZANI TEKST - Mahmutbegović: Čavara ovim što je uradio nastavlja sa blokadom imenovanja sudija

Ponovili su da je Čavara svjesno narušio i nacionalni balans sudija, da je ćutao od 2016. godine kada je u pitanju imenovanje sudija, a da su i obavljeni intervjui Čavare s kandidatima tri godine nakon konkursa i bez prisustva potpredsjednika u suprotnosti sa ustavnim i zakonskim procedurama.

- Ubijeđeni smo, visoki predstavniče, da Vi i kao i ostali predstavnici zemalja članica Vijeća za provedbu mira znate ko je glavni i jedini krivac i kočničar procesa imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda, i da ćete u skladu s tim nastaviti Vaše djelovanje - navodi se u pismu Schmidtu. 

U dopisu Čavari, Dunović i Mahmutbegović su ga podsjetili na odredbu Ustava FBiH da sudije Ustavnog suda predlaže predsjednik FBiH uz saglasnost potpredsjednika, a za imenovanje je potrebna potvrda većine delegata Doma naroda Parlamenta FBiH koji su prisutni i glasaju. 

- Molimo da nas blagovremeno obavijestite o terminu sastanka - kratko su Čavari poručili potpredsjednici FBiH.

Pismo Dunovića i Mahmutbegović

Pismo Dunovića i Mahmutbegović

Pismo Dunovića i Mehmutbegović

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.