open-navfaktor-logo
search
Imenovanje sudija
Dunović: Schmidt dijeli odgovornost na nas troje, a dobro zna da je HDZ-ov Čavara jedini krivac
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uputio je jučer pismo predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari te potpredsjednicima Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović kao i članovima kolegija federalnog parlamenta, u kom je istakao razočarenje "njihovim propustima da ispune obaveze i postupe u skladu sa Ustavom FBiH". Potpredsjednik Dunović ističe kako je Čavara jedini kočničar tog procesa te da OHR to "dobro zna".
09.08.2022. u 13:22
get url
text

VEZANI TEKST - DF: Krivično goniti Čavaru zbog blokade popunjavanja Ustavnog suda FBiH

Schmidt je u pismu naglasio kako je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) dostavilo predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH kandidate za sva upražnjena mjesta u Ustvnom sudu FBiH te da je 16. oktobra 2019. godine dostavilo listu uspješnih kandidata za upražnjena mjesta troje sudija, a zatim još jednu listu uspješnih kandidata za dodatnog sudiju 26. februara 2021. godine.

- Do danas niste imenovali nijednog od tih sudija kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH. Ovo jasno predstavlja propust da izvršite svoje ustavne obaveze. Pozivam Vam da bez daljeg odlaganja imenujete sudije za upražnjena mjesta. Samo postupanjem u skladu sa Ustavom Federacije BiH možete pokazati svoju opredijeljenost za pronalaženje pozitivnih rješenja za probleme ove zemlje - napisao je Schmidt.

Milan Dunović potpredsjednik FBiH za Faktor je ocijenio Schmidtovo pismo kao razočaravajuće.

- Gospodin Schmidt je u prvoj rečenici rekao da je razočaran zbog ne imenovanja sudija, a ja na to mogu reći da sam ja razočaran puno više. Ovo je ipak moja država, a on ovdje samo obavlja svoj mandat. Činjenica je da je problem ne popunjavanja Ustavnog suda nešto što se dešavalo i prije gospodina Schmidta, u periodu gospodina Inzka (bivši visoki predstavnik Valentin Inzko) – započeo je potpredsjednik FBiH i dodao:

- Međutim, OHR dobro zna ko je kočničar svih tih procesa. Jedini kočničar je Čavara, a on radi direktno po nalogu HDZ-a.

VEZANI TEKST - SAD uvele sankcije Marinku Čavari i Alenu Šeraniću

 

On je spomenuo kako je to prepoznala i administracija SAD-a koja je nedavno stavila Čavaru na crnu listu.

- Čavara od 2019. godine odbija da predloži sudije sa liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) radi popune upražnjenih mjesta u sudu. Odbijajući da provede proces predlaganja sudija, Čavara blokira funkcionisanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa suda, tijela koje se sastoji od određenog broja i podrazumijeva određeni sastav sudija Ustavnog suda FBiH – obrazložila je tom prilikom.

Dunović je zatim podsjetio da su potpredsjednica Mahmutbegović i on prije više od dvije godine dostavili Čavari prijedlog imena za sudije na osnovu konkursne procedure koju je VSTV proveo ističući kako OHR to "vrlo dobro zna".

- Čavara ne želi uopće razgovarati na tu temu. On jednostavno odbija imenovanje sudija, a posljedica toga je potpuna kontrola FBiH od HDZ-a – kaže Dunović.

On je potom pojasnio kako blokada HDZ-a funkcioniše.

- Zbog nepopunjenog Ustavnog suda ne može da funkcioniše Vijeće za vitalni etnički interes i HDZ u Domu naroda može da blokira donošenje bilo kog zakona.

Dunović je još jednom napomenuo kako su te činjenice poznate visokom predstavniku, te naveo kako se onda postavlja sljedeće pitanje:

VEZANI TEKST - DF: Schmidt sprema novu podvalu, uvjeren da su građani BiH intelektualno zaostali

- Zašto Schmidt pravi disperziju odgovornosti na nas troje, kada zna da je Čavara isključivi krivac i da li je to varijanta da se kaže HDZ-u ako Čavara uradi ono što je trebao uraditi prije dvije godine (imenuje sudije), onda će HDZ dobiti Izborni zakon kakav su zamislili?

- Ako je to tako, a to će vrijeme pokazati, onda bi to bila velika sramota za visokog predstavnika – zaključuje on.

 Na pitanje da li će uslijediti odgovor na Schmidtovo pismo, Dunović je odgovorio potvrdno.

- Naravno, u toku dana ćemo kolegica Mahmutbegović i ja najvjerovatnije uputiti zajednički dopis i ponovo u pisanoj formi skrenuti pažnju visokom predstavniku na sve ono o čemu se govori i u medijskom prostoru, a ono što OHR dobro zna. Naravno, neophodan je i pisani trag da se to još jednom rezimira – rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.