Duratović: Kupac rudnika Ljubija mora voditi računa o bivšim logorašima

Objavljeno: 21.04.17 u 11:10

Predsjednik Udruženja logoraša Prijedor '92 Mirsad Duratović uputio je otvoreno pismo potencijalnim kupcima Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija i Vladi Republike Srpske u vezi s medijskim napisima o mogućoj privatizaciji tog rudnika, te ponude kompanije ArcelorMittal, dostavljenoj Vladi Republike Srpske za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija.

Mirsad Duratovic FOTO: FENA
Mirsad Duratovic FOTO: FENA

Duratović ističe da je određeni broj članova Udruženja, odnosno bivših logoraša, bili uposlenici RŽR Ljubija i sredinom 1992. godine bespravno su otpušteni s radnog mjesta.

- U ime tih bivših logoraša, radnika RŽR Ljubija, tražimo od vas da u procesu privatizacije obavežete budućeg vlasnika ovoga rudnika da među uposlenicima koje će vratiti nazad na posao, vrati i ove bivše radnike rudnika - navodi Duratović u otvorenom pismu koje je dostavljeno Feni.

Ukazao je i na činjenicu da su na prostoru rudnika Ljubija do danas pronađene i eshumirane tri masovne grobnice sa civilnim žrtvama rata Bošnjacima i Hrvatima iz proteklog rata: Redak I - 15 posmrtnih ostataka, Redak II - 68 posmrtnih ostataka i Jakarina kosa - 373 posmrtna ostatka.

Duratović navodi da postoje opravdane sumnje da se na lokalitetu rudnika nalazi još masovnih grobnica, te da udružanja koja okupljaju žrtve rata i porodice žrtava rata Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora planiraju da u skladu sa Zakonom o nestalim osobama  pokrenu inicijativu za obilježavanje ovih mjesta kao mjesta masovnih grobnica.

- S tim u vezi tražimo od vas da u postupku privatizacije rudnika skrenete pažnju budućem kupcu, bez obzira na to ko to bio, na ovu činjenicu i obavežete ga da ne vrši opstrukcije posjeta ovim lokacijama i omogući nesmetano obilježavanje mjesta masovnih grobnica - naglašava.

Skrenuo je pažnju i na lokalitet u sklopu rudnika Tomašica i masovne grobnice na tom području koja je ekshumirana  2013. godine. Navodi da će istraživanja na tom lokalitetu također biti nastavljena, jer se traga za gotovo 800 ubijenih civila iz Prijedora.

- Istraživanja terena na lokalitetu rudnika Ljubija u potrazi za eventualnim masovnim grobnicama vršit će se vjerovatno i u narednih nekoliko godina. Ukoliko smatrate da bi o ovim pitanjima trebali obaviti razgovor, stojimo vam na raspolaganju - navodi Duratović u otvorenom pismu.

U izjavi za Fenu kazao je da ove aktivnosti Udruženja traju od januara 2012. godine, kada je Vladi RS-a i potencijalnim kupcima upućeno prvo pismo, ali nikakvog odgovora nije bilo.