open-navfaktor-logo
search
Bivši logoraš
Duratović, prvi koji je u RS-u dobio status žrtve ratne torture: Najbitniji benefit je priznanje
Mirsad Duratović iz Prijedora, predsjednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banja Luka, postao je prvi logoraš kojem je u RS-u priznat status žrtve ratne torture. Duratović za Faktor pojašnjava koja sve prava osoba sa priznatim statusom žrtve ratne torture može ostvariti u manjem bh. entitetu RS.
22.06.2021. u 07:46
get url
text
Mirsad Duratović

Dodaje kako već ima logoraša koji su predali zahtjeve za priznavanje statusa žrtve.

Podsjećamo, Zakon o zaštiti žrtava ratne torture RS-a je stupio na snagu 2019. godine. Duratović je zahtjev podnio u februaru 2020. godine, a pozitivan odgovor dobio je tek u martu ove godine.

VEZANI TEKST - Mirsad Duratović prvi logoraš kojem je RS priznao status žrtve ratne torture

Duratović je kao dječak bio zarobljen u nekoliko logora i jedva se spasio. Godine 1992. ubijeni su mu otac, brat od 15 godina i brojni rođaci.

Nisam imao medicinske dokumentacije

- Ovim priznanjem prvi i najbitniji benefit za mene je priznanje da je ratna tortura počinjena i da su postojali Omarska, Manjača i Trnopolje. Da niko više, i uprkos sudskim presudama, neće ovdje u RS-u moći negirati da je bilo bespravnog zatvaranja i da je bilo ovih mjesta, iako ih oni zovu "sabirnim centrima", a mi znamo u presudama da su to logori. Mogu oni to zvati i kućom mira, kako god hoće. Mjesto gdje si ti nekoga bespravno zatvorio ne može biti ništa drugo, već nešto što nije dobro. Da li je to policijska stanica, kućni pritvor, nebitno. Oni su potvrdili postojanje ovih centara i potvrdili da su bespravno zatvarali ljude. Naravno, ja nisam imao medicinske dokumentacije pa da mogu dokazati još i to da sam pretučen... Ovo dokazivanje može biti i ako ste davali izjave nekim ovlaštenim organima, da li SIPA-i, tužilaštvu, ako ste svjedočili - objašnjava nam Duratović i dodaje:

- I svu dokumentaciju koju vi ne posjedujete, a njima kažete da ste to imali, oni trebaju po službenoj dužnosti da traže od tih organa. I to su kod mene tražili uprkos potvrdama, tražili su od Suda BiH da pošalje moje svjedočenje da vide da li sam iznosio činjenice o mom zlostavljanju, da li sam korišten kao živi štit. Iako to  ništa nisu trebali, dovoljna je bila samo kartica Međunarodnog crvenog križa koju imam. Ali eto to je daljnje maltretiranje od institucija.

Duratović se vratio na prava koja može ostvariti osoba sa priznatim statusom žrtve torture.

- Ja ne mogu dobiti mjesečno neko primanje. To mogu samo oni koji imaju oštećenja i žrtve seksualnog zlostavljanja, nebitno da li su žene ili muškarci. Imamo u Prijedoru već jednu žrtvu seksualnog zlostavljanja koja je ostvarila mjesečno novčano primanje. I to je put da svi ostali ostvare to svoje pravo. Možete ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje, ako ga nemate po nekom drugom osnovu. Pravo na oslobađanje od participacije kada idete doktoru, za lijekove, boravak u bolnici, nebitno je da li je marka, dvije, pet, pedeset. Osobe sa priznatim statusom žrtve torture mogu da traže da idu na banjsku rehabilitaciju. Ako ste radno sposobni, možete dobiti poticaj kroz javne pozive za zapošljavanje i samozapošljavanje. Imate pravo oslobađanja plaćanja administrativnih, sudskih taksi - govori Duratović.

U početku je bilo nepovjerenja

Pitali smo da li su i drugi logoraši ohrabreni njegovim slučajem krenuli sa predajom zahtjeva.

- Imam informacije, u prvi mah kada je ta vijest objavljena, da je bilo nepovjerenja kod ljudi, a sada je drugačije. Objašnjavam im da odu u Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu grada u kojem žive i kažu kako žele da podnesu zahtjev. Oni im daju obrazac, popuni se, zakače tu svoju dokumentaciju koju imaju i predaju. To je sve deset minuta posla. Već imamo ljude koji su predali, trebalo bi za nekoliko dana neka rješenja da budu gotova. I logoraš Fikret Alić je predao zahtjev, ima još ljudi, ali mnogi su vani, recimo oni koji su izašli sa Manjače, svi su vani. Interesuju se i logoraši iz Višegrada - kazao nam je Duratović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.