U raspravama na sjednicama riječ, čini se, uzimaju jedni te isti, dok drugi samo podižu ruke na kraju. Primanja svih njih kreću se od 5.000 KM do 7.000 KM.

Visoke plaće zastupnika ne mogu se opravdati, a posebno kada ih svaki mjesec uzimaju oni koji gotovo ništa ne rade i za koje građani nisu ni čuli.

Koliko su neki zastupnici neaktivni dok svaki mjesec uzimaju više nego penzioner u FBiH za godinu ili prosječan radnik za sedam mjeseci, pokazuju i podaci koji se objavljuju na web stranici Parlamentarne skupštine BiH.

Prema tim podacima, zastupnici Dragan Bogdanić (SNSD), Jakov Galić (SP), Mirsad Kukić (PDA), Obren Petrović (Klub zastupnika Srpski klub) i Nebojša Radmanović (SNSD) za dvije i po godine nisu postavili niti jedno pitanje, niti su imali ijednu inicijativu, govor i izlaganje.

Treba naglasiti da je Jakov Galić pak poznat po tome što je u godini pandemije uzeo otpremninu za odlazak u penziju, bio jedan dan u penziji, a potom se vratio u paralmentarne klupe gdje je nastavio primati plaću.

Nebojša Radmanović jeste drugi zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma, ali njegove kolege iz Kolegija, Borjana Krišto (HDZBiH), koja je predsjedavajuća ovog doma, i Denis Zvizdić (SDA), koji je prvi zamjenik predsjedavajuće, imali su i pitanja i inicijativa za razliku od Radmanovića.

Ima i zastupnika koji su "stigli" postaviti jedno pitanje za dvije i po godine, a neki čak i tri.

Tako je Edin Mušić (SDA), prema podacima iz Parlamenta BiH, postavio jedno pitanje u toku cijelog dosadašnjeg mandata, a postavio ga je u ovoj godini iako mu mandat traje od 2018. Nije imao inicijativa. Mušić je, podsjetimo, ranije bio predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, gdje je također bio izložen kritikama javnosti, ali i kolega zbog svoga načina rada.

Prema podacima, jedno pitanje, bez ijedne inicijative, imala je i zastupnica Darijana Filipović (HDZBiH), a Mijo Matanović (HDZBiH) postavio je tri pitanja za dvije i po godine, nije imao inicijativa. Tri pitanja imali su i Dragan Mektić (SDS), Ljubica Miljanović (SNSD) i Nenad Stevandić (SNSD). Nada Mladina (SDP) postavila je pet pitanja, Šemsudin Dedić (SDA) četiri pitanja...

Ipak ni količina postavljenih pitanja za ministre, čelnike bh. institucija, tužilaštva, niže nivoe vlasti..., nisu mjerilo jer ima zastupnika koji pitaju jedno te isto. Ima i onih koji se gotovo nikad ne uljučuju u diskusije, pa javnost i ne zna da su u Parlamentu.