open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović: Dodik je napravio veliku grešku što nije došao, od Schmidta očekujemo odlučnost
Nije dobro što Dodik danas nije bio ovdje, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a nakon sastanka sa Christianom Schmidtom, novoimenovanim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini. 
03.08.2021. u 12:55
get url
text

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, nije došao na sastanak iako je ranije bilo najava da će ipak prisustvovati nastupnoj Schmidtovoj posjeti Predsjedništvu, ali da kasnije neće sarađivati s njim. Sastanku su ipak prisustvovali Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i član Predsjedništva Džaferović.

- Komšić i ja smo održali sastnak sa novim visokim predstavnikom. Zahvaljujem se novom visokom predstavniku na tome što je preuzeo ovako odgovornu ulogu u BiH. Želim mu uspješan rad. Ono što je važno u ovom trenutku uraditi u BiH, u narednom periodu, jest da BiH jednostavno mora da nastavi svojim reformskim putem i moramo svi učiniti sve da BiH nastavi svoj reformski put - kazao je Džeferović.

Zato institucije BiH moraju funckionirati, istakao je Džeferović.

- Niko nema pravo da opstruira i bojkotuje rad institucija BiH. Obaveza funkcioniranja institucija i učešća u radu svih nas je dejtonska obaveza svih nas, Dejton nije švedski sto da se s njega uzima ono što odgovara i odbacuje ono što ne odgovara, Dejton se mora provoditi u cijelosti. Hitno treba pristupiti realizaciji svih 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije i raditi na realizaciji reformi koje BiH ima obavezu provoditi prema NATO savezu. To je agenda koja je najaktuelnija ovdje u BiH, na njoj trebamo raditi svi - istakao je Džaferović. 

Od Schmidta očekujemo da u potpunosti ispuni svoju obaveza koju ima prema Aneksu 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno je kazao Džeferović.

- Očekujemo odlučnost na tom putu u interesu svih naroda i građana u ovoj zmlji. Dejtonska ravnoteža je nešto što uz evropski i NATO put Bosne i Hercegovine, i sve ono što smo mi usvojili kao rješenja nakon Dejtona, omogućava da ova zemlja normalno funkcionira. Trebamo graditi BiH kao cjelovitu i demokratsku državu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, uz poštivanje svih prava svakog čovjeka iz svakog naroda, bez obzira na to gdje ko u BiH živio - istaknuo je član Predsjedništva BiH.

Nije dobro što danas sva tri člana Predsjedništva nisu bila prisutna na sastanku, bio je izričit Džaferović.

-  Ja mislim da je Dodik napravio veliku grešku. Pozivam ga da u interesu onih za koje kaže da ih predstavlja, kao i u svom interesu, kao i sve druge koji blokiraju rad institucija BiH, da hitno prestanu s tim jer ništa s tim neće postići - zaključio je Džaferović, naglašavajući da "moramo raditi zajedno". 

- Puno je posla pred nama i mislim da je moguće, da nema druge alternative nego ići zajedno naprijed izgrađujući BiH onako kako sam govorio - zaključio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.