Tema razgovara je bila aktuelna situacija u BiH, reformski procesi i bilateralni odnosi između BiH i SAD-a.

- Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Vladi SAD-a na konstantnoj podršci reformskim procesima u našoj državi. Pozdravili su brojne projekte koje je implementirala Vlada SAD-a, kako bi pružila pomoć socijalnom i ekonomskom sektoru u BiH.

Pomoćnica državnog sekretara Donfried je ponovila posvećenost SAD suverenitetu, teritorijalnom integritetu, multietničkom karakteru i evroatlantskoj perspektivi BiH. Pozvala je na učešće svih nivoa vlasti u reformama koje će osigurati EU kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

Pomoćnica državnog sekretara Donfried naglasila je partnersku i aktivnu ulogu Vlade SAD-a konstruktivnom dijalogu i reformama kroz brojne američke institucije i organizacije, koje su prisutne u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili opredijeljenost evropskom putu Bosne i Hercegovine, dijalogu kroz reformski proces i borbi protiv korupcije, u cilju napretka i poboljšanja života svih građana.

Američka delegacija posjetila je i Ministarstvo odbrane BiH

Sagovornici su razgovarali i o održavanju općih izbora u oktobru ove godine, te o prisustvu Misije ALTHEA u BiH. U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Inače, tokom posjete našoj državi Donfried je razgovarala i sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem. 

Donfried je iskazala snažnu podršku BiH i reformskim procesima, kazavši da razumije složenost kada je u pitanju proces evroatlantskih integracija. Naglasila je da su SAD privržene BiH kroz razne vidove bilateralno-odbrambene saradnje. Podržala je Oružane snage BiH i njihov multietnički karakter.

Posebno je ukazala na važnost boljeg upravljanja resursima Oružanih snaga BiH, a kao prioritete je istakla rješavanje zastarjele opreme i rješavanje pitanja neperspektivnih lokacija, smatrajući da su ta dva pitanja ključ za pridruživanje Oružanih snaga BiH snagama NATO-a.