open-navfaktor-logo
search
Susret u Predsjedništvu
Džaferović prenio Escobarovu poruku: SAD je garant sigurnosti Bosne i Hercegovine
Sjedinjene Američke Države su najvažniji strateški partner Bosne i Hercegovine. One su garant razvoja dejtonske BiH kao multietničke države u kojoj ne smije biti nikakvih sigurnosnih izazova. SAD je garant sigurnosti ove zemlje. To je za mene najavažnija i kjučna poruka - rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrielom Escobarom.
08.11.2021. u 10:53
get url
text

Džaferović je istakao da je jako bitna i Escobarova poruka da niko nema pravo u BiH da unilateralno urušava i umanjuje reforme, te da Bosna i Hercegovina mora nastaviti svojim evropskim putem.

- Mir i stabilnost će biti sačuvani, moramo izgrađivati BiH kao multietničku državu i jačati i razvijati ekonomsku saradnju na principuma koje smo usvojili u Sofiji. Ekonomska saradnja na području Zapadnog Balkana je jako bitna, da države ekonomski sarađuju, u okviru Berlinskog procesa pod okriljem Evropske unije – naglasio je Džaferović, dodajući da se moraju raščistiti stvari kada su u pitanju inicijative koje dolaze iz Beograda, Tirane i Skoplja.

FOTO: AA

Džaferović je rekao da nisu razgovarali o sankcijama, ali da on lično smatra da niko ko poduzima akcije u BiH, koje su zadeverale cijeli svijet, kao što je poduzimao i poduzima Milorad Dodik, ne mogu proći bez sankcija.

Ukratko je prenio i šta je on kazao Escobaru.

- Kazao sam da se institucije Bosne i Hercegovine moraju deblokirati. Nema nikakvog umanjenja dostignutog nivoa reformi, možemo samo dalje da jačamo naše institucije, da ispunjavamo 14 prioriteta Evropske komisije, te rad po pitanju izmjena Izbornog zakona. Vrlo važno je sagledati odnos naših susjeda i neriješenih pitanja, kao što je pitanje granice sa Srbijom. Granice su nepromjenjive i onakve su kakve su bile na dan međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine. BiH mora imati pristup otvorenom moru kada je u pitanju Hrvatska, tu je pitanje imovine, odluke međunarodnih sudova, posebno Haškog tribunala kada je u pitanju prošlost, moraju se potpuno poštovati. Naš put je izgradnja Bosne i Hercegovine, saradnja u regionu, i ispunjavanje obaveza na NATO putu - potcrtao je Džaferović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.