Sagovornici su razmijenili utiske i zaključke nakon današnje sjednice Vijeća sigurnosti posvećene situaciji u Bosni i Hercegovini.

Džaferović je kazao da je od izuzetnog značaja što je u većini izlaganja na današnjoj sjednici jasno adresirana odgovornost vlasti entiteta RS za trenutnu krizu u Bosni i Hercegovini, te što su osuđeni pokušaji urušavanja državnih institucija.

Istakao je da su prema Ustavu Bosne i Hercegovine i Dejtonskom sporazumu državne institucije koje vlasti RS dovode u pitanje, poput pravosuđa, vojske, poreskog sistema i drugih, potrebne za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, što znači da je njihovo rušenje secesionizam, kako je danas jasno prepoznato na Vijeću sigurnosti.

Navedeno je da se izbori u Bosni i Hercegovini, kao temelj demokratije i stabilnosti, moraju provesti, te da je svaki pokušaj blokiranja izbora kroz uskraćivanje novca opasna i antidejtonska djelatnost.

Razgovarano je i o implikacijama agresije na Ukrajinu na situaciji u Bosni i Hercegovini i širem regionu zapadnog Balkana, a posebna pažnja posvećena je ruskom malignom utjecaju i njegovim nosiocima u Bosni i Hercegovini.

Džaferović je kazao da je od vitalnog značaja diplomatska inicijativa, koju vode vlasti Sjedinjenih Američkih Država s ciljem stabiliziranja stanja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.