open-navfaktor-logo
search
Razgovori
Džaferović s Murphyjem o najavama izmjene Izbornog zakona, sastao se i s članom Bundestaga
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela Murphya.
27.07.2022. u 16:05
get url
text
Michael Murphy i Šefik Džaferović
Michael Murphy i Šefik Džaferović

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, Džaferović je kao strateškom partneru zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na stalnoj podršci Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu, funkcionalnosti institucija, zaštiti dostignutog nivoa izvršenih reformi, EU i NATO integracijskim procesima.

- Razgovarano je o aktuelnom političkom trenutku u vezi sa najavama izmjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine od strane visokog predstavnika. Predsjedavajući Džaferović je iznio stav da u trenutku kada je izborni proces u toku ne treba vršiti izmjene Ustava i Izbornog zakona. Podsjetio je na obaveze iz Izjave lidera političkih stranaka koja je prihvaćena u Bruxellesu u junu ove godine - navedeno je u saopćenju.

Džaferović se sastao i s dr. Christophom Plosom, zastupnikom Kršćansko-demokratske unije (CDU) u njemačkom Bundestagu.

- Predsjedavajući Džaferović je zahvalio na rezoluciji o Bosni i Hercegovini u Bundestagu, kao i na sveukupnoj podršci koju Savezna Republika Njemačka daje Bosni i Hercegovini. Razgovarano je također o aktuelnom političkom trenutku u Bosni i Hercegovini, o evropskom i NATO putu i reformama koje je potrebno provesti - stoji u saopćenju.

Christoph Plos i Šefik Džaferović

Christoph Plos i Šefik Džaferović (FOTO: PBIH)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.