Džaferović je u okviru zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj imao razgovor s predsjednicima Senata i Predstavničkog doma Parlamenta Nizozemske. Čelnici Nizozemskog parlamenta i predsjedavajući Predsjedništva BiH podvukli su veoma dobre, prijateljske odnose između dvije države.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u BiH uzrokovanoj blokadom rada državnih institucija, a razgovarano je i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Džaferović se zahvalio na principijelnom stavu Parlamenta Kraljevine Nizozemske u vezi s načinom rješavanja krize u BiH.

- Bosna i Hercegovina ima podršku u izgradnji sebe kao efikasne i funkcionalne države, podršku na evropskom i NATO putu BiH. Ono što je također posebno važno i potrebno da istaknem je da odavde dolazi podrška za rješenje krize u kojoj se nalazi BiH, podrška za deblokadu naših institucija i za normalno funkcioniranje naše zemlje - kazao je Džaferović.

Tokom sastanka rečeno je da BiH ne smije izgubiti korak sa ostalima u regionu kada je u pitanju približavanje Evropskoj uniji.