open-navfaktor-logo
search
Elitna takmičenja
Džeko i Musa brane boje BiH u velikim finalima, naša država rame uz rame sa Hrvatskom
Bosna i Hercegovina imat će predstavnike u finalu dva najjača klupska takmičenja (Liga prvaka - fudbal, Euroliga - košarka) u Evropi.
20.05.2023. u 07:56
get url
text

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko (37) sa svojim Interom igrat će u finalu Lige prvaka 10. juna, za titulu prvaka Evrope boriti protiv Manchester Cityja, kluba u kojem je proveo jedan dio svoje bogate karijere.

VEZANI TEKST - Edin Džeko sa Interom u finalu Lige evropskih prvaka!

Dijamant je sa Interom čekirao kartu za Istanbul, nakon što je u polufinalu bio bolji od gradskog rivala Milana.

Prvi meč završen je trijumfom Nerazzurra rezultatom 2:0, a veliku prednost Džeko i društvo odbranili su  na istom stadionu, kada su nominalno bili domaćini. Slavili su sa 1:0, a sa ukupnih 3:0 prošli su u veliko finale.

No, vratimo se na prvi polufinalni duel. U trijumfu Nerazzurra 2:0  Dijamant je postigao vodeći gol za 1:0. Mrežu rivala zatresao je u osmoj minuti i tako je stigao do 20. gola u Ligi prvaka nakon što je napunio 30 godina.

Na taj način Dijamant je ušao u odabrano duštvo. Osim njega to je pošlo za rukom još i Cristianu Ronaldu, Lionelu Messiju, Zlatanu Ibrahimoviću, Karimu Benzemi, Robertu Lewandowskom i Didieru Drogbi.

Džeko je tim pogotkom postao drugi najstariji strijelac u historiji polufinala Lige prvaka.

Ispred Dijamanta je samo Ryan Giggs. Velšanin je prije 12 godina, 26. aprila 2011. godine bio strijelac gola za Manchester United u polufinalu protiv Schalkea. Giggs je tada imao 37 godina i 148 dana.

Džeko je do tog podviga došao sa 37 godina i 54 dana.

Kapitenu naše reprezentacije to je bio 14. gol u sezoni u svim takmičenjima, četvrti za Inter u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka.

Dijamant je u elitnom evropskom takmičenju do sada odigrao 78 utakmica, a ovo mu je 29. pogodak. U svim takmičenjima pod okriljem UEFA-e kapiten naše reprezentacije postigao je 54 gola u 123 nastupa.

Džeko je do prije dvije sedmice bio u golgeterskoj krizi. Njegov golgeterski post trajao je tri i po mjeseca. Međutim, Dijamant je proradio kada je bilo najpotrebnije i bio dvostruki strijelac protiv Verone u Serie A te je tako ušutio veliki broj kritičara.

Džanan Musa je tu istu noć također briljirao. Bh. košarkaš bio je od najzaslužnijih igrača za plasman Real Madrida na Final Four Eurolige.

Kraljevi su u Madridu u majstorici play-offa savladali Partizan sa 98:94 i tako čekirali kartu za Kaunas.

Musa je bio najefikasniji igrač Reala sa 20 poena, a posebno se istakao u trećoj dionici kada je hrabro preuzeo odgovornost i pogađao neke izuzetno važne šuteve, s kojima je ostavio svoj tim "u životu" i zadržao im nadu da mogu doći do preokreta i pobjede, što se na kraju i desilo.

Naš košarkaš je upisao i šest skokova i četiri asistencije, a na terenu je proveo nešto više od 25 minuta igre.

VEZANI TEKST - Džanan Musa sa Real Madridom izborio veliko finale Eurolige

Zmaj je jedan period bio u mini krizi. Istina, prva dva meča u seriji protiv Partizana (odigranoj u Madridu) bio je dvocifren (10 i 13), ali nije pružio partije kakve se od njega kao jednog od lidera Reala očekuju.

Nakon toga uslijedila su dva susreta serije u Beogradu (Real slavio oba puta). Musa je u prvom beogradskom duelu ubacio devet poena, u drugom 14. Međutim, pred više od 20 hiljada beogradskih navijača u užarenoj atmosferi nije bilo lagano igrati.

Musa je posebno bio na meti navijača Partizana tokom obje utakmice u Beogradu, koji su ga vrijeđali, a posebno u prvom meču kada su mu skandirali "Musa Turčine...".

Razlog za to su dešavanja na meču u Madridu kada je naš košarkaš bio jedan od aktera tučnjave.

Na red je došao sinoćnji polufinalni duel u Kaunasu. Kraljevi su savladali Barcelonu rezultatom 78:66 i zakazali duel sa Olympiacosom.

Istina, Musa nije sinoć briljirao. Postigao je sedam poena, ali vjerujemo najbolje sačuvao za finalni okršaj.

Musa će tako u nedjelju u litvanskom gradu Kaunasu (19 sati) u kojem je 2015. godine sa kadetskom reprezentacijom BiH ispisao bajku osvojivši Evropsko prvenstvo imati priliku i da postane klupski prvak Evrope u košarci.

Treba istaći da je Zmaj u svojoj prvoj euroligaškoj sezoni uvršten je u idealnu petorku takmičenja za sezonu 2022/23.

Pored Muse, idealnu petorku najjačeg klupskog košarkaškog takmičenja u Evropi čine Walter Tavares (Real Madrid), Mathias Lessort (Partizan), Lorenzo Brown (Maccabi) i Sasha Vezenkov iz Olympiakosa.

Reprezentativac BiH tri puta bio je najkorisniji igrač kola (MVP), a prosječno bilježi 15,2 poena po utakmici.

Njih dvojica (Džeku i Musa) sve Bosance i Hercegovce, po ko zna koji put, čine ponosnim i opravdavaju epitet najboljih ambasadora naše zemlje.

Zanimljivo, kada bi napravili komparaciju, naša zemlja prednjači sa Hrvatskom kada su pitanju finalisti u ova dva elitna takmičenja.

Marcelo Brozović, veznjak Vatrenih, saigrač je Edina Džeke u Interu.

Sa druge strane, Mario Hezonja (košarkaš reprezentacije Hrvatske), svlačionicu u Realu dijeli sa Džanom Musom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.