open-navfaktor-logo
search
Brojke ne lažu
Džeko vs Mayoral: Forma je prolazna, klasa je vječna!
Fudbaleri Rome remizirali su u gostima kod Beneventa (0:0), tima iz donjeg dijela tabale italijanske Serie A.
21.02.2021. u 23:35
get url
text

VEZANI TEKST - Ni igrač više nije pomogao: Remi Rome kod slabašnog Beneventa, Džeko igrao od 58. minute

Ni tri napadača, s kojima je igrao u posljednjih petnaestak minuta susreta, računajući i sudijsku nadoknadu, Paulu Fonseci nisu bila dovoljna da osvoji puni plijen na gostovanju kod tima koji je od 57. minute igrao s deset igrača!

Možda je portugalski stručnjak zagrizao prevelik komad, koji mu sada stoji u grlu, kada je krenuo u obračun s Edinom Džekom, trećim najboljim strijelcem u historiji kluba sa Olimpica.

Tjerajući inat fudbaleru kojem je oduzeo i kapitensku traku, trener Rome je u prvi plan gurnuo Borju Mayorala, napadač koji u posljednje vrijeme i ne igra tako loše, naprotiv. Nesuglasice na relaciji Fonseca – Džeko 23-godišnji španski napadač iskoristio je na pravi način. U periodu zategnutih odnosa, kada je Dijamant sjedio na klupi, Mayoral je dao tri gola i upisalo jednu asistenciju, ali protiv timova kakvi su Spezija i Verona. I sada onaj najvažniji dio. Španac u meču protiv Beneventa nije uputio nijedan udarac ga golu protivnika za skoro 100 minuta igre. Tako kaže statistika istog onog portala Sofascore.com, prema kojem je Džeko bio jedan od najslabijih pojedinaca u prvom meču šesnaestine finala protiv Brage u kojem su i on i Mayoral postigli po gol.

Doduše, Špancu su dva šuta izblokirana, dok je Dijamant, koji je u igru ušao u 58. minuti imao jedan udarac u okvir gola.

VEZANI TEKST - Džeko drugi najslabije ocijenji igrač Rome, šta je dobio Krunić za nastup protiv Zvezde?

Za 90 minuta i skoro cijelih deset sudijske nadoknade Mayoral nije kreirao nijedan šansu za svoje saigrače, dok dobro proigravanje Džeke u četvrtoj minuti sudijske nadoknade Lorenzo Pellegrini nije uspio pretvoriti u gol.

Mayoral od prvog do posljednjeg sudijskog zvižduka nije uspio odigrani nijedan ključni pas, dok je Džeko za 32 minute imao jedno takvo dodavanje.

Kada je riječ o samim dodavanjima Španac je bio nešto precizniji od Edina (63%), dok je kapiten Zmajeva susret završio sa 50% tačnih pasova.

Centarfor Rome koji se našao u početnom sastavu na kompletnoj utakmici imao je jedan duel na tlu i njega je izgubio! Džeko je na tlu imao dva duela, izgubio je oba, ali je od pet od osam zračnih duela bio uspješniji od protivničkih igrača. Mayoral, napadač visok 182 centimetra, za 90 nije imao zračnog duela!

Reći će mnogi da je hrpa ovih statističkih podataka irelevantna, no ako se usporedi vrijeme provedeno na terenu jasno je da se potvrđuje ona poslovica "forma je prolazna, klasa je vječna".

Na kraju, kada smo već spomenuli portal Sofascore.com, vrijedi reći da je Džeko dobio ocjenu sedam, dok je Mayoralov nastup ocijenjen sa 6,4, kao najslabiji fudbaler Rome uz Ricka Karsdorpa koji je dobio istu ocjenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.