Uoči razmatranja te tačke dnevnog reda, Džindić je izjavio da je uvaženo deset od ukupno 13 zahtjeva Sindikata rudara.

- Mi smo sinoć uspjeli doći do dogovora. Ta 13 tačka je na kraju usaglašena i stavljena u sporazum. Uprava Elektroprivrede, rudnika i sindikata treba da iznađe način kako da riješi problem isplata dnevnica u vrijeme radničkog neposluha. Takav je bio generalni zaključak. Što se tiče ostavke direktora rudnika Kreka i direktora Elektroprivrede, tu se nismo usaglasili. Sinoć smo se fokusirali na zahtjeve što se tiče radničkih, odnosno rudarskih prava - kazao je Džindić.

VEZANI TEKST - Husić pojašnjava za Faktor: Šta je dogovoreno, šta Sindikat radnika rudnika i dalje traži

Napravljeni sporazum sadrži deset tačaka.

- Što se tiče Vlade Federacije i resornog ministarstva kao medijatora u ovom razgovoru - ovo je u suštini sporazum između Elektroprivrede i Sindikata radnika rudnika FBiH - stvar je završena. Mi smo izdogovarali sve što se tiče zahtjeva rudara, odnosno sindikata rudara. Danas u 13 sati sindikat ima Upravni odbor nakon čega se trebaju oglasiti o nastavku pregovora da bi se potpisao navedeni sporazum. Što se tiče pregovora mislim da su oni završeni i treba ovaj sporazum potpisati i nastaviti s njegovom implementacijom – poručio je Džindić.

Naveo je da je bilo teško doći do sporazuma, čiji će detalji biti prezentirani u nastavku današnje sjednice zastupničkog doma Parlamenta FBiH.