open-navfaktor-logo
search
Reakcija ministra
Džindić: Sindikat se bavi politikanstvom, Ginex je državna firma, ovo je djelo politike kolut naprijed - nazad
Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije za Faktor je prokomentarisao odluku Sindikata Ginexa, firme namjenske industrije iz Goražda, da se ne odazovu pozivu za sastanak u ponedjeljak, 9. maja u u Sarajevu, u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 
06.05.2022. u 11:54
get url
text

VEZANI TEKST - Džindić: Malverzacijama se na mala vrata želi privatizovati Ginex, sa sindikatom razgovori i uz TV kamere

- Radi se o politikanstvu, o politici koja se zasniva na kolut naprijed - nazad. Javnost mora znati da je Ginex u vlasništvu Vlade FBiH. To je državna kompanija i ne može sindikat uvjetovati ko će biti na njenom čelu. Jednostavno, nije na Sindikatu Ginexa da to određuje. Njihovo je da se zalažu za prava radnika koja proističu iz principa sindikalne borbe - kazao je Džindić.

Najavio je da će se u vrijeme predloženog sastanka, ponedjeljak 9. maj u 11 sati održati press konferencija na kojoj će Vlada FBiH iznijeti sve pojedinosti u vezi situacije u Ginexu i najaviti svoje naredne poteze u ovoj kompaniji.

VEZANI TEKST - Iz Sindikata Ginexa poručuju: Novalić i Džindić neće ili ne smiju doći u Goražde na sastanak

- Na toj press konferenciji transparentno ćemo objasniti javnosti situaciju u Ginexu i šta ćemo poduzeti u ovoj, ponavljam, državnoj kompaniji - poručio je Džindić.

Podsjećamo, jučer su predstavnici sindikalne organizacije privrednog društva Ginex i Kolegij rukovodilaca Unis Ginexa na sastanku sa predstavnicima Sindikata metalaca FBiH odbio poziv federalnog ministra Džindića za održavanje sastanka u Sarajevu 9. maja, povodom novonastale situacije u ovom privrednom društvu, a nakon što je Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost Nadzornom odboru za smjenu Uprave Unis Ginexa.

Sa sastanka je poručeno da je Sindikat jedinstvenog stava da se ne mijenja trenutni sastav Uprave privrednog društva Unis Ginex d.d Goražde, osim izvršnog direktora za proizvodnju. Ponovili su da se razgovori s predstavnicima Vlade FBiH mogu održati samo u prostorijama Ginexa u Goraždu. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.