open-navfaktor-logo
search
Dijamant za Gazzettu
Edin Džeko otvoreno: U Romi su me mnogi razočarali, ko me je "doveo" u Inter
Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, hit je Serie A.
22.10.2021. u 12:13
get url
text

Dijamant je ove sezone nastupio u 11 utakmica za Inter u svim takmičenjima (817 minuta) i ima učinak od sedam golova i tri asistencije.

Šest golova i dvije asistencije upisao je u osam utakmica prvenstva Italije, a po gol i asistenciju ima u mečevima Lige evropskih prvaka.

VEZANI TEKST - Alessandro Del Piero: Edin Džeko je bolji od Romelua Lukakua

To je bio dovoljan razlog da mu ugledna Gazzetta dello Sport posveti naslovnicu.

- Znao sam da dolazim u veliki klub. Imao sam plan da me odmah cijene. Samo sam to želio, a ostalo su uradili prvaci koje sam ovdje zatekao - rekao je Džeko na početku razgovora za Gazzettu, osvrnuvši se na utakmicu protiv Sheriffa, u kojoj je postigao gol, asistirao, te imao nekoliko ključnih reakcija u defanzivi:

- Radujem se svakom golu, jer to je ono što ljudi uvijek očekuju od mene. A upravo zato što sam napadač, odbrambene reakcije dobile su na značaju.

Inter je mašina za golove, ekipa kontinuirano stvara šanse, a Džeko je otkrio da li je ovo najofanzivnija ekipa u kojoj je igrao.

- Da, kao nekada kada sam igrao u Manchester Cityju, gdje nas je vodio Mancini. Napadamo s mnogo igrača, vrlo smo aktivni, vidjeli smo to i u Ligi prvaka. I zato postižemo više golova nego što bismo trebali. Moramo rasti kada je defanziva u pitanju - ističe Džeko.

Za vikend će sa Interom igrati derbi protiv Juventusa, a to će značiti i duel protiv Chiellinija. Da li je on najjači defanzivac protiv kojeg ste igrali?

- Na toj poziciji jedan je od najboljih u posljednjih deset godina. Za Juve je ključni igrač jer je ekipa s njim jako čvrsta. Protiv Chiellinija sam zabio prvi gol u Italiji, ali mnogo puta sam ostao bez gola u duelu protiv njega. U nedjelju bih volio da pobijedi Inter, a ja ne moram postići gol - kazao je Džeko, osvrnuvši se i na sjajan učinak Napolija koji ima sedam bodova prednosti ispred Intera:

- Sve su osvojili, svaka im čast. Ali ništa nije gotovo, jedna utakmica je dovoljna da se vratimo gore.

Novinar Gazzette podsjetio je Džeku da je nedjeljni meč mogao zaigrati i u dresu Juventusa:

- Prva stvar: ne osvrćem se unazad, sretan sam u Interu. Drugo: Roma je prva pregovarala i dogovorila se sa Juventusom, nisam ni znao za pregovore. Tek sam kasnije uključen, ali Roma nije pronašla moju zamjenu - otkrio je Džeko dodavši:

- Mnoge stvari mi se nisu sviđale u Romi, mnogi su me razočarali. Ali više volim razmišljati o prekrasnih šest godina koje sam tamo proveo.

Ali bez trofeja...

- Volio bih da sam nešto osvojio. U drugoj godini imali smo vrlo jaku ekipu, ali teško je to uraditi ako svaki put prodate najvažnije igrače. Sada sam došao u Inter upravo da popunim ovaj jaz. Želim dati svoj doprinos pobjedama. Međutim, to nikada nije lako. Da je Inter zadržao Contea, Lukakua i iste igrače kao prošle godine, nova titula ionako ne bi bila poklonjena, morala bi se osvojiti.

Odgovorio je i na pitanje da li bi volio da ga trenira Jose Mourinho.

- Zapravo, trenirao me. Mjesec. Iskreno rečeno, zabavljao sam se. Mourinho je uvijek Mourinho. Privatno je kao i javno. S njim ima svega, zna se našaliti, ali i naljutiti. Bili su to jako lijepi treninzi. I ekipa se zabavljala.

Otkrio je i kako je došao u Inter.

- Znate li ko me je nazvao na telefon? Kolarov. On mi je rekao da je Inter zainteresovan, da postoji mogućnost transfera: "Žele te ovdje, dođi." I evo me - otkrio je Dijamant.

Pohvalio je trenera Inzaghija, na kojeg igrači gledaju kao na starijeg brata.

VEZANI TEKST - Zvijezda Gazzettine naslovnice: Džeko otkrio glavni motiv dolaska u Inter

- Da, jeste, kao stariji brat nam je. Ali je i vrlo iskren i direktan. Uvijek govori istinu, i kad je ugodna i kada nije. I to je ono što očekujemo jer istina je uvijek najbolja. Ako vam neko ne kaže kako stvari stoje, nikada se ne možete poboljšati.

Inter će u nedjelju pobijediti jer... (dovrši rečenicu).

- (razmišlja o tome neko vrijeme) Pobijedit će ako može dokazati da je prvak Italije. Ako svi igrači daju doprinos ne za sebe, već za ekipu. Ako razmišljamo o pobjedi na sve moguće načine, nije važno da li je ofanzivna ili odbrambena strategija. Samo trebamo pobijediti.

Džeko je ove sezone već postigao šest golova u Serie A, a prošlu sezonu završio je na brojci sedam. Šta se promijenilo?

- Prošle sezone nisam dao najbolju verziju sebe. Ali bilo je i mnogo vanjskih faktora koji su utjecali - zaključio je Džeko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.