open-navfaktor-logo
search
Ljubav ili novac
Edin Džeko sanjao dres Milana, a onda stigao u redove ljutog gradskog rivala
Jedan grad - dva fudbalska kluba. I veliko rivalstvo...  
12.08.2021. u 08:05
get url
text

Takva je situacija u Sarajevu. Bh. prijestolnica "podijeljena" na Bordo (FK Sarajevo) i Plavi (FK Željezničar) dio.

VEZANI TEKST - Potvrđeno: Edin Džeko novi igrač Intera

A Sarajevo je samo jedan primjer gradskog rivalstva. Od onih većih, evropskih gradskih derbija, izdvajaju se rimski (Roma - Lazio), mančesterski (Manchester United - Manchester City), milanski (Inter - Milan)...

Zanimljivo, dresove jednog od spomenutih gradskih rivala nosio je Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije BiH.

Dijamant je karijeru počeo u Željezničaru. U Manchester City je stigao iz Wolfsburga, iz Engleske je prešao u Romu, a od jučer je stanovnik Milana (novi igrač Intera).

Sanjao je Milan, a sada potpisuje za Inter. Ukratko, u jednu rečenicu može stati sudbina jednog od najboljih bh. fudbalera u historiji. Godinama je bio meta Milana, sam je isticao da bi volio da zaigra na San Siru, nije krio da mu je idol Andrej Ševčenko (s kojim je zamijenio dres u duelu Wolfsburga i Milana), a sada je zadužio dres ljutog gradskog rivala.

- Odmalena sam fasciniran tim klubom. Ne znam zašto, ali meni je Milan uvijek bio pojam fudbalskog vrha. San o Milanu nije dosanjan. Još ga sanjam - pričao je Džeko u vrijeme kada je nosio dres Wolfsburga, a prije 13 godina ponosno nam je pozirao u dresu Milana nakon utakmice Milan - Wolfsburg (2:2).

VEZANI TEKST - Bivši igrač kritikovao Inter zbog angažmana Edina Džeke: Ima 35 godina...

Malo je nedostajalo da 2009. godine, nakon što je sa Vukovima osvojio titulu prvaka Njemačke, završi u Milanu. Džeko je tada dobio ponudu Rosonera, silno je želio na San Siro, ali je posao pokvario Wolfsburg.

Dvije godine kasnije otišao je u Manchester City, gdje je ostao do 2015. godine, a potom u Romu. U rimskom klubu zadržao se šest godina, a sada seli u Milano. Ali ne u klub o kojem je sanjao, nego u redove ljutog gradskog rivala.

Takva je sudbina fudbalera. Ljubav često padne u drugi plan zbog novca... A Džeko ima najmanje deset miliona razloga (dvogodišnji ugovor sa Interom prema kojem će po sezoni zarađivati pet miliona eura) da zaboravi ljubav iz dječačkih dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.