open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Respiratori"
Edita Kalajdžić, sekretarka Vlade FBiH, pisala Sudu: Neko u Tužilaštvu BiH koristi moj oduzeti telefon
Edita Kalajdžić, sekretarka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, obratila se Sudu BiH pisanom izjavom u kojoj je ustvrdila da se njen telefon koji je privremeno oduzet i nalazi se u Tužilaštvu BiH, koristi, iako je deponovan kao dokazni materijal u slučaju "Respiratori". 
29.09.2021. u 13:07
get url
text
Edita Kalajdžić

To je danas na ročištu Fadilu Novaliću i drugima kazao tužilac Mirza Hukeljić, koji je iznio podatak da je Tužilaštvo od Suda dobilo ukupno pet podnesaka koje im je dostavila Kalajdžić. Ona je, prema Hukeljićevim riječima, navela da je broj korišten putem Viber aplikacije. Tačnije, sa njenog Viber broja pozivani su ljudi koje ona poznaje. 

Hukeljić je kazao da je Sud BiH o tome obavijestio samo Tužilaštvo, a ne i odbrane u ovom slučaju te da je od njih zatraženo da te navode provjere. 

Kalajdžić će, kak je naveo, u ovom slučaju biti predložena kao svjedok. Istovremeno, tužilac je rekao kako je ove navode o telefonu Edite Kalajdić danas iznio na ročištu kako se ne bi dogodilo da ona tokom svog svjedočenja kasnije priča o tim okolnostima, a da odbrana prije toga nije upoznata s tim. 

- Tužilaštvo ističe da je istraga u ovom predmetu završena. Mobilni telefon je oduzet i deponovan po naredbi Suda BiH. Ukoliko Sud smatra da je nadležan, jedino Sud može narediti poduzimanje radnji u odnosu na taj predmet - kazao je Hukeljić.

Sutkinja Džemila Begović je pojasnila da je svjedokinja prijavila zloupotrebu oduzetog telefona i da se Sud obratio isključivo Tužilaštvu, jer se postavlja pitanje kako je uopće došlo do toga da neko koristi telefon Edite Kalajdić, ukoliko su njeni navodi tačni. 

- Drugo je to što vi ne želite povjeriti da li se to dešava ili ne - rekla je sutkinja Begović. 

U raspravu se uključila i advokatica Fadila Novalića Vasvija Vidović, koja je kazala da stvar nije tako jednostavna kako je predstavlja tužilac Hukeljić. 

- Predmet koji je oduzet je u posjedu Tužilaštva BiH. Mi smo i ranije upozoravali na nezakonitosti prilikom oduzimanja i držanja predmeta u Tužilaštvu. Ovo je veoma ozbiljna stvar i Tužilaštvo bi apsolutno moralo istražiti šta se dešava - kazala je Vidović. 

Podsjetila je da je Viber komunikacija iz krupe "Gensek" koju je Tužilaštvo predočavalo ranije u sudnici išla iz ovog telefona. Tužilac je rekao kako smatra da je odbrana upoznat s tim da je Kalajdžić pisala Sudu BiH. 

Nakon burne rasprave u vezi s telefonom Edite Kalajdžić, ostalo je na tome da Sud traži od Tužilaštva da ispita cijeli slučaj. 

Na današnjem ročištiu su saslušana i dva svjedoka Tužilaštva, dr. Harun Avdagić, član Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i generalna inspektorica Agencije Indira Fazlagić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.