open-navfaktor-logo
search
Problemi
Eko Toplane upozoravaju: Ugrožena sezona grijanja u Banjoj Luci
Preduzeće Eko toplane u Banjoj Luci preko kojih se grije oko trećina Banjalučana, upozorila je danas da je grijna sezona dovedena u pitanje zbog problema oko nabavke drvne sječke.
07.09.2022. u 09:43
get url
text

- Uprkos brojnim apelima Eko toplana Banja Luka upućenih strateškom partneru JPŠ Šume RS-a, situacija je sve nepovoljnija – isporuka energenta se ne odvija prema ugovornim odredbama, drvnog sortimenta za banjalučko komunalno preduzeće koje grije preko 60.000 svojih sugrađana, nema dovoljno - naveli su.

Objašnjavaju da zbog nepoštivanja ugovornih obaveza od strateškog partnera Šuma RS-a, pod znakom pitanja je predstojeća sezona grijanja, odnosno, prema sadašnjem stanju, Eko toplane Banja Luka nemaju dovoljnu količinu energenta za uspješnu realizaciju grijne sezone.

- Apelujemo na donosioce odluka za prioritetnom isporukom drvnog sortimenta, te da se rukovode javnim interesom i potrebom da se najveći grad u RS snabdije potrebnim količinama energenta za predstojeću sezonu, kako ne bismo došli u situaciju da Banjalučani u 2023. godinu uđu hladnih radijatora - dodaju. 

Poručuju da je ova godina posebno izazovna, s obzirom na svjetsku energetsku krizu.
 
- Naročito je potrebno imati u vidu činjenicu da se za funkcionisanje toplifikacionog sistema Banje Luke koristi obnovljivi izvor energije, drvni sortiment, koji je domaći proizvod i čija nabavka, iako praćena rastom cijena proizvodnih usluga, kao što su sječa, transport i mljevenje, a u vezi su sa rastom cijena naftnih derivata, kao i rastom cijena ostalih inputa , ne bi trebalo da bude upitna, jer Republika Srpska raspolaže dovoljnim količinama ovog resursa.

Međutim, nažalost, zbog neispunjavanja ugovornih obaveza od našeg strateškog partnera Šuma RS-a, u vrijeme krize, koja ne bi smjela da utiče na sistem daljinskog grijanja Banje Luke iz navedenih razloga, Eko toplane imaju problem da svojim korisnicima garantuju nesmetanu isporuku toplotne energije tokom predstojeće zime. Da je stanje alarmantno, potvđuje i činjenica da su od ugovorenih količina za dosadašnji period, od 54.000 metara kubnih, Šume RS-a isporučile svega 25.735 kubika, što je 47 posto od ukupne količine ugovorima i dinamičkim planom predviđene za ovaj period - istaknuto je danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.