open-navfaktor-logo
search
Fudbal se vraća kući
Engleska prvi put u finalu EURO-a, Danska pala nakon produžetaka
Fudbalska reprezentacija Engleske će se 11. jula sa Italijom boriti za titulu evropskog prvaka nakon što je večeras na Wembleyju, poslije produžetaka, s 2:1 savladala selekciju Danske.
07.07.2021. u 23:36
get url
text

Domaća selekcija kontrolisala je sami početak utakmice, lopta je uglavnom bila u posjedu Engleza, a prvi koji je zaprijetio Kaspetu Schmeichelu bio je Raheem Sterling. Krilni napadač je sebi napravio prostor u 13. minuti, no na kraju je slabo šutirao.

Tri minute kasnije Martin Braithwaite je pokušao uzvratiti, ali je njegov udarac izblokiran.

U 30. minuti susreta Mikkel Damsgaard je "zaledio" Wembley. Mladi 21-godišnji veznjak Danske fenomenalnim udarcem iz slobodnjaka sa nekih 25 metara matirao je Jordana Pickforda, kojem je ovo bio prvi primljeni gol na prvenstvu, a koji će sigurno konkurisati za jedan od ljepših na turniru.

Engleska ofanziva krenula je odmah nakon vodstva Danaca. Sterling je pokušao u 38. minuti, ali je njegov šut po sredini gola ukrotio Schmeichel. Već u narednoj minuti proključao je kultni stadion. Prizemni centaršut Bukayo Sake, nakon proigravanja Harryja Kanea, u vlastitu mrežu pospremio je kapiten Danske Simon Kjaer. Da kojim slučajem nije, to bi sasvim sigurno učinio Sterling.

Prvu šansu u nastavku utakmice imali su Englezi, i to preko svog Harryja Maguirea, koji je nekoliko minuta ranije zaradio prvi žuti karton na utakmici. Ipak, Schmeichel je odličnom reakcijom spriječio Englesku da dođe do totalnog preokreta.

Domaća selekcija je u nastavku susreta diktirala tempo utakmice, koji je bio na zavidnom nivou, no Gordi Albion nije tako lako dolazio u priliku da ugrozi Schmeichela.

Upravo je golman Danske u 72. minuti centaršut Masona Mounta koji je išao u okvir gola morao izbaciti u korner, a nekoliko trenutaka kasnije u VAR sobi se provjeravao start nad Kaneom na ivice kaznenog prostora, no penala kojem su se nadali Englezi nije bilo, što je pokazao i glavni arbitar, Nizozemac Danny Makkelie.

Danska, koja je svoju "generalku" za EURO odigrala protiv Zmajeva (pobijedila s 2:0 op.a), uspješno se branila u finišu meča u kojem su u potpunosti dominirali Englezi.

Lopta je skoro konstantno bila u posjedu Engleza koji su se nadali da će se fudbal konačno vratiti kući, vođeni sloganom i pjesmom "Football's Comming Home" iz 1996. godine kada je upravo Engleska bila domaćin EP-a.

I u sudijskoj nadoknadi obruč se stezao oko gola Danske, no ni šest minuta dodatnog vremena Engleskoj nije bilo dovoljno za pogodak koji bi ih prvi put u historiji odveo u finale Evropskog prvenstva.

Četvrta minuta prvog produžetka ponudila je prvo veliko uzbuđenje. Kane se našao u situaciji "jedan na jedan" sa Schmeichelom, ali je danska "jedina" odbranila pokušaj kapitena Engleske.

U 12. minuti prvog produžetka Sterling je bio u prodoru, na njega je startovao Joakim Maehle, a Makkelie je pokazao na penal, koji je potvrđen nakon odluke u VAR sobi.

Scheichel je odlično "pročitao" Kanea, no sreća je bila na strani Tri lava pa je odbijenu loptu napadač Tottenhama pospremio u mrežu Danske za vodstvo Engleske.

U drugom produžetku reprezentativci Engleske su izašli visoko i napravili pritisak na zadnju liniju Danske kada god su Danci bili u posjedu lopte.

Ipak, skandinavska selekcija uspjela je u nastavku zaprijetiti Pickfordu, koji je šut Braithwaitea skrenuo u korner.

No, rezultat se nije mijenjao, ostalo je 2:1, a s obzirom na broj prilika i fenomenalno izdanje Schmeichela teško je reći da je plasman Engleske u finale nezaslužen, no pitanje je da li bi tu dospjeli da je Danska večeras mogla računati na svog najboljeg igrača Christiana Eriksena.

Englezima je ovo prvi plasman u finale EURO-a u kojem se 11. jula na Wembleyju, s početkom u 21 sat, sastaju sa Italijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.