Krajem novembra ministri unutrašnjih poslova Evropske unije okupili su se na hitnom sastanku na kojem su razgovarali o ilegalnim migracijama u trenutku dok zemlje zapadnog Balkana uključujući i Bosnu i Hercegovinu bilježe povećan priliv migranata.

O tom dokumentu, od ranije je poznato, trebalo bi se razgovarati i na predstojećem samitu Evropske unije i lidera zapadnog Balkana koji će biti održan 6. decembra u Tirani.

Kako je Feni potvrdio visoki diplomata Evropske unije, taj dokument donijet će prijedloge za uvođenje nekoliko alata, kao i aktivnosti kojima bi se spriječili ilegalni prelasci državnih granica i smanjio broj ilegalnih migranata.

On podrazumijeva, dodao je, i jaču kooperaciju o tom pitanju između zemalja članica Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana, ali će njegov sadržaj donijeti specifičnosti za svaku od zemalja.

Ranije je Evropska komisija objavila Akcioni plan za upravljanje migracijama u području Srednjeg Mediteran. Tada je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson naglasila da se zapadnobalkanskom migrantskom rutom treba efikasnije baviti.

Diplomata s kojim je Fena razgovarala smatra da će Akcioni plan za zapadnobalkansku rutu po svom okviru sličiti Akcionom planu za Srednji Mediteran, koji ima za cilj jačanje saradnje sa trećim zemljama te je predložen i niz mjera za riješavanje tekućih izazova.

Odgovarajući na pitanje koje su to zemlje iz kojih migranti najviše dolaze i traže azil u zemljama Evropske unije, EU diplomata je kazao da su to Indija, Burundi, Bangladeš te još nekoliko afričkih zemalja.

Situacija u Bosni i Hercegovini je takva da je trenutno u četiri privremena prihvatna centra smješten 1.521 migrant, dok je 896 migranata identificirano izvan prihvatnih objekata u Bosni i Hercegovini.