open-navfaktor-logo
search
Ljeto
Evo kako se ponašati za vrijeme grmljavine
Ljeto je godišnje doba kada se javljaju pljuskovi sa grmljavinom, pa nije naodmet upozoriti kako se ponašati ukoliko vas grmaljiva zatekne u planini, u polju, kući...
23.08.2018. u 03:51
get url
text

Naime, ukoliko ste u planini i prijeti oluja, potražite čvrsto sklonište. Ukoliko ste u zidanom objektu izbjegavajte stajati kraj prozora, otvorenih vrata, kamina, metalnih stubova i metalnih predmeta, kao što su slavine, utičnice i električni prekidači.

Velike špilje i udoline dobra su zaštita, ali ne i plitke jame mokrih stijena. Svaki vodič struje koji je iznad ramena povećava opasnost direktnog udara. Mobitele ili radio uređaje ne koristiti nego ih dobro spakovati u ruksak te ih tako zaštititi od oštećenja. Izbjegavajte eksponirane točke, posebno osamljena stabla i rub šume.

Izbjegavajte prostor blizu strujnih vodova, stubova žičara i dalekovoda. Naime, munja može biti i 15 kilometara ispred oluje, ide horizontalno te može udariti iz vedrog neba.

Na otvorenom prostoru čučnite i sagnite se naprijed stavljajući ruke oko koljena. Ako je moguće stavite ispod sebe izolacijski materijal kao što je uže, jakna i slično. Nemojte ležati ispruženo na zemlji. Ako se zateknete u kući, ne približavati se prozoru,isključiti svu tehniku iz zida, a ukoliko ste na moru, izaći iz vode i potražiti što prije sklonište.

Ako se pak za vrijeme grmljavinskog nevremena zateknete u automobilu, u njemu i ostanite. Automobili u potpunosti štite od udara groma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.