Srijeda, 29.01.2020.
h

Evo koje filmove je finansijski podržala Fondacija za kinematografiju BiH

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za 2017. godinu.

Stručni žiri odabran po Javnom pozivu Fondacije za kinematografiju radio je u sastavu: Miro Barnjak (predsjednik žirija), Sarina Bakić, Nebojša Bosnić, Anila Gajević i Vedran Fajković.

Podrške za dugometražne igrane filmove dobili su afirmirani reditelji Ahmed Imamović “Il Ombre“ u iznosu od 215.000 KM i Kristijan Milić “Božiji gnjev“ 440.000 KM. U kategoriji debitanskog igranog filma prošao projekat mladog sarajevskog reditelja Emira Kapetanovića “Djed Mraz u BiH“ u iznosu od 200.000 KM, te dokumentarni filmovi Bojana Filipovića “Dobrinjska bolnica“ i “Ovamo daleko“ Avde Huseinovića.

U kategoriji dugometražnih manjinskih koprodukcija prošli su novi filmovi “Država?“ Vinka Brešana i “Moj privatni zločinac“ Ivone Juka (Hrvatska), “Šavovi“ Miroslava Terzića (Srbija) i “Strah i ljubav“ Mete Jovanovskog (Makedonija).
Odlukom Fondacije podržan je i niz drugih kratkih, dokumentarnih i studentski filmova u ukupnom iznosu od 1.274.000 KM, što je daleko najmanji budžet za podršku kinematografiji u čitavoj regiji.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh