open-navfaktor-logo
search
Vremenske prilike
Evo koji će dani biti natprosječno topli za ovo doba godine
U narednih nekoliko dana, iako je novembar, bit će toplije od višegodišnjeg prosjeka, rekao je za Faktor meteorolog Nedim Sladić. Kaže još uvijek nema na vidiku snijega.
01.11.2020. u 13:30
get url
text

Zbog nedostatka vjetra, u kotlinama će biti više zagađen zrak.

- Kada gledmo vremensku prognozu u globalu, ova sedmica će biti dosta suha. Malo vlage se može očekivati sa srijede na četvrtak. Sutra i prekosutra imat ćemo dva natprosječno topla dana u kojima će biti smjene oblačnosti ali i kraćih sunčanih intervala. Strujat će topao zrak sa zapada kontinenta i najviše dnevne će ići i do 24 stepena. Ipak, u sutuaciji suhe i stabilne atmosfere, gdje nema previše vjetra, stvorit će se uvjeti za aerozagađenje - govori nam Sladić i dodaje:

"Bez obzira na ovo sunčano vrijeme koje imamo ovih dana, ne bismo trebali očekivati da će zrak biti čist. Zrak se već zagađuje i naredni dani će biti sa sve većim zagađenjem, a naročito će se to isticati u četvrtak kada se preko naših krajeva spusti niska naoblaka i magla. Ali srećom ne bi se trebali duže zadržavati. Kada govorimo o snijegu, njega još uvijek nema, barem ne do 10. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.