open-navfaktor-logo
search
Izmjene boračkog zakona
Evo koliko će najtežoj kategoriji RVI biti uvećan dodatak za njegu i pomoć
Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojene su izmjene Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica čiji je predlagač Klub SDA, a koje se tiču povećanja dodatka za njegu i pomoć od drugog lica. Da bi izmjene stupile na snagu, potrebna je potvrda na Domu naroda FBiH.
22.12.2021. u 20:19
get url
text
Paraplegičari

Usvojenim izmjenama iznos dodatka za njegu i pomoć za invalide prvog stepena uvećana je za 200 posto, za invalide drugog stepena 140 posto, a za treći stepen 100 posto od osnovice.

Iznos se duplira 

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja, kazao je za Faktor da sadašnji dodatak za njegu i pomoć drugog lica iznosi za prvu prvu kategoriju ratnih vojnih invalida paraplegičara 867,50 KM.

- Za drugu kategoriju je 607 KM, a za treću 433,75 KM. Svima se izmjenama Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica iznos uvećava duplo - rekao nam je Terzo.

Mujo Aganović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH, obraćajući se zastupnicima na sjednici je kazao da se za povećanje dodatka bore od 2015. godine.

- Već dio zastupnika iz prošlog mandata sjetit će se da smo 2015. godine pokrenuli inicijativu za popravljanje statusa ove najteže kategorije. Dakle, šest godina, prošli smo trnovit put, svi su više imali prava da odlučuju o nama, a najmanje mi i naše porodice kojih se to tiče. Vrlo je važno, mi ovdje ne tražimo pomoć, ovdje smo došli sa punim integritetom do neba. Mi smo pripadnici regularne vojne sile koja je odbranila državu. Na nama su tragovi zaloga za ovu državu. Mi ovakvi ćemo nastaviti braniti ovu državu do kraja. Mi tražimo da naši zahtjevi nas poštede percepcije da se ovdje radi o socijalnoj dimenziji. Mi to nismo, niti hoćemo da budemo. Mi nismo socijalna dimenzija. Naša primanja obezvrijeđuju naš zalog i vrijeđaju dostojanstvo - rekao je Aganović. 

On se osvrnuo na primanja RVI HVO i Armije RBiH.

Većina pripadnika HVO ima 6.700 KM invalidnine 

- Podsjećam vas, kada se donosio Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica, Međunarodnim sporazumom Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine dogovoreno je da pripadnici HVO-a mogu prema vlastitoj volji opredijeliti se da konzumiraju svoja osnovna prava iz Bosne ili Hrvatske. Većina pripadnika HVO-a ovog ranga konzumira svoja primanja iz Hrvatske i ona su 6.700 KM, a naša oko 2.000 KM. Ovo su činjenice. Mi tražimo da budemo riješeni kako zaslužuje Bosna i Hercegovina i kako mi zaslužujemo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.