open-navfaktor-logo
search
Nisu zanemarive
Evo koliku naknadu članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH dobiju po sjednici
Federalni revizori u finansijskom izvještaju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike za 2019. godinu imali su, između ostalog, i zamjerke na isplate naknada članovima i administrativno-tehničkom osoblju Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Federacije.
04.01.2021. u 19:45
get url
text
ESV FBiH

Navedeno je da je ESV dužno u roku od 90 dana održati po jednu sjednicu, dok su u 2019. godini održane svega dvije sjednice i da se naknade ne mogu isplaćivati onome ko nije prisustvovao sjednicama.

Podsjećanja radi, ESV za područje FBiH čine određen broj članova Vlade FBiH, Udruženja poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH.

Imali smo šest sjednica 

Inače, naknade za članove ESV-a nisu zanemarive. Iznose 500 KM po sjednici, dok predsjednik ESV ima naknadu od 600 KM, a potpredsjednicima po 550 KM. Osoblje koje opslužuje rad ESV između 50 KM i 250 KM.

- U prošloj godini držali smo se tog nekog zakonskog okvira da u 90 dana imamo po jednu sjednicu, pa ih je bilo šest. Imali smo sedam-osam kolegija gdje smo se dogovarali. Korona je bila jedan od glavnih uzroka zašto nismo mogli, pogotovo u onim proljetnim i ljetnim mjesecima da održavamo sjednice. Posljednju sjednicu smo održali 17. decembra. Početkom oktobra trebali smo da održimo sjednicu vezano za zakone o doprinosima i porezu na dohodak, ali nismo, jer delegacija poslodavaca nije došla na sjednicu tako da je to odgođeno - priča nam Edhem Biber, predsjednik ESV-a za područje FBiH.

Bibera smo upitali koliko ESV broji članova i po kojem principu se isplaćuju naknade za sjednice.

- Ekonomsko socijalno vijeće broji 21. člana, svaka delegacija (Vlada FBiH, SSS BiH, Udruženje poslodavaca FBiH) ima po devet članova i ja sam 22. kao predsjednik ESV. Što se tiče naknada, one se isplaćuju samo onim članovima koji su bili prisutni na sjednicama. Za predsjednika nakanada je 600 KM, potpredsjednike po 550 KM, a članove po 500 KM - govori Biber.

Federalni revizori su u finansijskom izvještaju ukazali da iako su 2019. godine održane svega dvije sjednice ESV-a da je novac utrošen za isplate zaostalih naknada iz 2018. godine, isplate naknada administrativno-tehničkom osoblju tokom cijele 2019. Te, dio naknada predsjedniku, potpredsjednicima i pojedinim članovima ESV-a za 2019. godinu.

Od 60.391 KM, 57 hiljada otišlo za naknade 

- Smatramo neosnovanim obračun i isplatu naknada članovima ESV, kao i administritivno-tehničkom osoblju za mjesece u kojima nisu održavane sjednice - navode revizori.

Budžetom za 2019. godinu ESV-u je odobreno 150.000 KM, a utrošeno je 60.391 KM, od čega je 57.378 KM za bruto mjesečne naknade članovima ESV-a sa bankarskim provizijama i 2.280 KM za knjigovodstvene usluge.

Bibera smo upitali šta je sa ostatkom novca koji nije utrošen.

- Višak ostaje u budžetu Ekonomsko-socijalnog vijeća. Imamo i nekih sitnih troškova, za vođenje knjigovodstva, nisu to neke velike svote. Ostalo je u budžetu - rekao nam je Biber.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.