open-navfaktor-logo
search
Na zahtjev Hrvatske
Evropski lideri usvojili zaključke o BiH
Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske unije (EU), pozvali su bosnaskohercegovačke vlasti da preduzmu sve neophodne reforme neophodne za adekvatno funkcionisanje države.
25.03.2022. u 14:02
get url
text

- Lideri u Bosni i Hercegovini treba da pokažu snažnu opredijeljenost za brzo finaliziranje ustavne i izborne reforme, vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i da podrže sve druge prioritetne reforme navedene u Mišljenju (evropske) Komisije za dobijanje statusa kandidata - navodi se u usvojenim zaključima na samitu EU-a.

Predsjednici i premijeri evroskih država su raspravljali o situaciji u Bosni i Hercegovini. U završnom dokumentu se naglašva da se rasprava fokusirala na produženoj političkoj krizi u zemlji.

Tema BiH je uvrštena u agendu najvišeg evropskog političkog nivoa - lidera EU-a, na zahtjev Republike Hrvatske.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je izrazio zaodovljstvo usvojenim zaključima.

- U zaključcima se daje signal da je EU spreman da se dodatno angažuje na najvišem nivou sa predstavnicima političkih stranaka u BiH, kako bi se postigao dogovor o Izbornom zakonu. Ovo je konstruktivan doprinos Hrvatske, prijateljski napor, napor zemlje koja dobrosusjedski i dobronamjerno dala podsticaj cijeloj Evropskoj uniji da se pronađe rješenje koje će omogućiti stabilnu i funkcionalnu BiH, u kojoj se svi dobro osjećaju, u kojoj su sva tri naroda ravnopravna - izjavio je Plenković novinarima nakon usvajanja zaključaka.

U usvojenim zaključima, EU ponavlja posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao i cijelog Zapadnog Balkana.

- Evropska unija je spremna da nastavi svoj angažman na visokom nivou u tom pogledu.

Lideri EU-a su danas također usvojili strateški kompas – što predstavlja buduću vojnu strategiju Evropske unije.

U strateškom kompasu se također spominju prilike u regionu, prenosi RSE.

- Sigurnost i stabilnost na cijelom Zapadnom Balkanu još uvijek nije potpuna, također zbog sve većeg stranog miješanja, uključujući kampanje manipulacije informacijama, kao i zbog potencijalnog prelivanja iz trenutnog pogoršanja evropske sigurnosne situacije - navodi se između ostalog u strateškom kompasu kojeg su u petak, 25. marta, formalno usvojili evropski lideri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.