Facebook pokrenuo “novinarski projekat”

Objavljeno: 12.01.17 u 10:49

Planetarno poznata društvena mreža Facebook pokrenula je “novinarski projekat”, a njegov cilj je onemogućiti da se na platformi objavljuju netačne vijesti, te ojačati saradnju medijskim sektorom

 

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

Planetarno poznata društvena mreža Facebook pokrenula je “novinarski projekat”, a njegov cilj je onemogućiti da se na platformi objavljuju netačne vijesti, te ojačati saradnju medijskim sektorom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Facebook je bio na meti brojnih kritika zbog netačnih vijesti objavljenih tokom predsjedničkih izbora u SAD-u, u novembru prošle godine.

Direktor proizvoda Facebook-a Fidji Simo izjavio je kako se ozbiljno bave vijestima koje se objavljuju na društvenoj mreži, te dodao kako je zadaća Facebook da osigura jedan zdrav prostor za podjelu vijesti i informacija.

“Danas predstavljamo jedan novi program a cilj je da ojačamo veze između Facebooka i medijskog sektora. U narednom period ćemo raditi sa predstavnicima medija i razmotriti šta je moguće učiniti da u ovo digitalno doba korisnicima pružimo tačne informacije”, rekao je Simo.

Naglasio je kako ce Facebook u narednom periodu raditi i na razvijanju opcija fotografije i videozapisa 360 stepeni, prenosa uživo, te opcije Istant Articles, koja omogućava brži pristup sadržajima.