Veznjak Juventusa će po završetku ove sezone preseliti na Nou Camp, te će tako nakon francuske Ligue 1, italijanske Serie A zaigrati u trećoj od pet najjačih evropskih fudbalskih prvanstava - španskoj La Ligi.

Mnogo priča je napisano i ispričano o fudbaleru koji je 2008. godine debitovao za seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u prijateljskom meču protiv Bugarske. Tridesetogodišnji Zmaj talent je "pokupio" od svog oca Fahrudina, koji ga je još kao dječaka od šest-sedam godina vodio na treninge.

Karijera Miralema Pjanića uzlaznom putanjom krenula je iz francuskog Metza, s čijom juniorskom selekcijom je sa 16 godina postao prvak Francuske, a sa 17 je debitovao za seniore.

- Bio sam uplašen jer sam mislio sa je sa 17 prerano za njega da zaigra za seniore. Ipak, njegov tadašnji trener mi je rekao da je talent kakvog do tada nije vidio - prisjetio se Miralemov otac Fahrudin, te dodao:

- Znao sam da će biti veliki igrač. To mi je postalo jasno kada je na utakmici u Marseilleu, pred 50.000 navijača, uzeo loptu i sasvim smireno šutirao penal. Tada mu je bilo samo 17 godina. Sudija je zatražio da ponove izvede penal jer lopta nije bila postavljena na pravo mjesto kod prvog izvođenja penala, no on je bio smiren i kod drugog pokušaja.

Mnogi su u Pjaniću vidjeti nešto posebno još u njegovim tinejdžerskim godinama.

- Husnija Fazlic, skaut Werder Bremen, koji je gledao tu utakmicu rekao mi je da je već tada bio veliki igrač - kazao je Fahrudin, prenosi Sport.es.

Još prije 12 godina mogao je Mire završiti na Nou Campu.

- Pregovori u Barceloni su bili veoma korektni uz konkretnu ponudu za Miralema Pjanića. Ipak, bio je to turbulentan periodu u kojem je došlo do promjene trenera, igrača, zahtjevao se odlazak predsjednika, tako da nismo prihvatili - ispričao je Fahrudin Pjanić zašto njegov sin još 2008. godine nije prešao u redove Katalonaca.

- Mislim da igraču od 18 godina nije dobro bilo doći u klub kakav je Barcelona, gdje se odmah zahtjeva rezultat i gdje niko nema vremena da čeka da se mladi igrač razvije na najbolji mogući način - dodao je otac bh. reprezentativca, kojeg je Barcelona zaštitila obeštećenjem u iznosu 400 miliona eura.