open-navfaktor-logo
search
Nezakonite aktivnosti
Faktor otkriva: MUP RS-a prisluškivao strane diplomate u Potočarima, o svemu obaviještena glavna tužiteljica
Bosna i Hercegovina kao terorističko uporište ponovo je aktuelna teza među zvaničnicima i pripadajućim medijima u entitetu RS. Revitalizirao ju je ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, ustvrdivši da skoro svi teroristički akti koji su se desili na tlu Evrope, pa čak i na svjetskom nivou, imaju veze sa BiH.
04.08.2020. u 07:45
get url
text
get url
text

Iako Lukačeva teza nije potpuno neutemeljena, što potvrđuje i aktuelno suđenje nekadašnjem ruskom dobrovoljcu Igoru Girkinu zbog rušenja aviona MH17, izostanak argumenata za kontekst u kojeg entitetski ministar nastoji smjestiti BiH ukazuje na postojanje drugačijih motiva iza ponovnog etiketiranja naše zemlje i to baš u ovom trenutku.

VEZANI TEKST - Željka Cvijanović ipak nije potpuno omašila: Ovo su teroristički napadi koji su zaista povezani sa BiH

- MUP RS-a je odlučio da napravi Upravu za borbu protiv terorizma. Trenutno jedino MUP RS-a ima takav koncept borbe protiv terorizma u BiH – dodao je Lukač.

Lukačeva potreba da baš u ovom trenutku BiH fakturiše terorizam, a Upravi zasluge za, kako je kazao, držanje situacije pod kontrolom, posljedica je činjenice da je još jednom razotkrivena stvarna uloga te organizacione jedinice unutar MUP-a RS-a, a to je paraobavještajno djelovanje, uključujući i prisluškivanje opozicije u entitetu RS, ali i stranih diplomata u našoj zemlji.

Meta entitetske paraobavještajne službe su, saznajemo, 11. jula u Potočarima bili pripadnici diplomatskog kora i domaći zvaničnici čiju su komunikaciju pratili službenici Uprave.

"Volkswagen T6 Kombi" sa ilegalnom opremom za prisluškivanje, o kojem je prije nekoliko mjeseci pisao i novinar Slobodan Vasković, primijećen je 11. jula u blizini Memorijalnog centra Potočari, gdje su se međunarodni i domaći zvaničnici okupili na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.



Oprema koja omogućava kloniranje baznih stanica, presretanje telekomunikacionih signala i lociranje izvora signala, koja je instalirana u ovom vozilu, nabavljena je u Izraelu krajem 2019. godine.

Kraj kombija sa opremom za prisluškivanje bio je parkiran automobil "kia", registarskih oznaka M69-A-461, koje, prema informacijama Faktora, pripadaju MUP-u RS-a.



I registarske tablice kombija K81-A-449, saznajemo, također pripadaju MUP-u RS-a, a zanimljivo je da su u proteklom periodu mijenjane, nakon što su se u javnosti pojavile fotografije i informacije o nezakonitom prisluškivanju.

Pitanje koje se nameće jeste koga je MUP RS-a namjeravao prisluškivati u Potočarima, uzimajući u obzir prisustvo velikog broja diplomata, ali i domaćih zvaničnika koji su "interesantni" režimu u entitetu RS.



Sa aktivnostima kombija MUP-a RS-a sa opremom za prisluškivanje bila je upoznata i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je zadužena za sigurnost u Memorijalnom centru.

- Imali smo informaciju od partnerske agencije da će na području Potočara, za vrijeme održavanja komemoracije i ukopa, biti prisutno vozilo sa mogućnostima prisluškivanja. To vozilo je i locirano – potvrđeno je za Faktor iz Direkcije.

O svemu je, saznajemo, obaviještena i glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, koja je prisustvovala komemoraciji i koja je bila prinuđena ugasiti svoj telefon kako bi spriječila eventualno prisluškivanje njenih razgovora ili zloupotrebu sadržaja na aparatu. Nije poznato da li je Tužilaštvo BiH poduzelo bilo kakve korake s ciljem istrage ovog slučaja.

Da režim u entitetu RS prisluškuje opoziciju, kazao je i šef SNSD-a Milorad Dodik na sjednici Narodne skupštine RS-a u maju ove godine.

VEZANI TEKST - Dodik potvrdio da prisluškuje komunikaciju opozicije u RS-u

- Nema vlasti koja ne sluša opoziciju, tako i mi vas slušamo – kazao je tada Dodik, dodavši da mu transkripte dostavlja ministar Dragan Lukač, te je čak i prepričao dio sadržaja tih razgovora.

U međuvremenu je Tužilaštvo BiH na osnovu krivične prijave Branislava Borenovića formiralo predmet o ovom slučaju, ali bilo kakvi konkretniji koraci u istrazi su izostali. Sam Dodik je u međuvremenu potvrdio da nije dobio nikakav poziv na saslušanje.

Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a RS-a postoji od 2015. godine, a iako joj naziv sugerira drugačiju svrhu, već od ranije je javna tajna da je uloga Uprave paraobavještajno djelovanje protiv protivnika režima u entitetu RS. U situacijama u kojima ta uloga postane jasnija predstavnici vlasti u RS-u uglavnom u javnosti istupaju sa tezama o postojanju opasnosti od terorizma, te o navodnim vezama između terorističkih napada u svijetu sa BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.