open-navfaktor-logo
search
Stranački izbori
Faktor saznaje imena kandidata: Ponuđene dvije liste, kome je siguran ulazak u Predsjedništvo SDA?
Devet kandidata koji dobiju najveći broj glasova Glavnog odbora će biti izabrani u novi saziv Predsjedništva SDA, a preostalih osam članova bit će birano sa liste kandidata koju predlaže predsjednik stranke, na način da se članovi Glavnog odbora izjašnjavaju za ili protiv te liste
02.10.2019. u 13:06
get url
text

Stranka demokratske akcije (SDA) će u subotu, 5. oktobra, dobiti 17 novih članova Predsjedništva, a bit će poznata i imena 14 preostalih članova Glavnog odbora te stranke. Za taj datum je zakazana prva sjednica novog saziva Glavnog odbora, odnosno 83 člana koja su izabrana na posljednjem Kongresu SDA i onih koji su dio tog stranačkog tijela na osnovu položaja.

Pred njima će se, kada je izbor članova Predsjedništva SDA u pitanju, naći dvije liste. Na jednoj od njih se, saznaje Faktor, nalaze imena 23 kandidata, među kojima će članovi Glavnog odbora birati devet članova Predsjedništva stranke.

Na široj listi kandidata, koju je kreirao predsjednik SDA Bakir Izetbegović u konsultaciji sa potpredsjednicima stranke, su Selmo Cikotić, Senija Bubić, Senad Bratić, Ramiz Salkić, Dževad Mahmutović, Izet Spahić, Elvir Hadžiomerović, Aljoša Čampara, Esed Kadrić, Aida Obuća, Osman Ćatić, Sedad Dedić, Bisera Turković, Amir Fazlić, Fikret Prevljak, Semir Efendić, Hikmet Hodžić, Salem Marić, Mehmed Memišević, Nermin Mandra, Denijal Tulumović, Refik Lendo i Asim Kamber. Devet kandidata koji dobiju najveći broj glasova Glavnog odbora će biti izabrani u novi saziv Predsjedništva SDA.

Preostalih osam članova bit će birano sa liste kandidata koju predlaže predsjednik stranke Bakir Izetbegović, a na način da se članovi Glavnog odbora izjašnjavaju za ili protiv te liste. Dakle, ili svi sa te liste ulaze u Predsjedništvo stranke ili niko. Na toj listi su: Čedomir Lukić, Ivica Šarić, Sanjin Kodrić, Admir Mulaosmanović, Emir Hadžihafizbegović, Haris Zahiragić, Alma Čolo i Fadil Novalić. Već sada je izvjesno da će ova lista dobiti podršku.

Podsjetit ćemo da su članovi Predsjedništva SDA po položaju predsjednik stranke, potpredsjednici, generalni sekretar, predsjednica Organizacije žena, predsjednik Asocijacije mladih i predsjednik Senata SDA.

Lista kandidata za 14 upražnjenih pozicija u Glavnom odboru, prema informacijama Faktora, trenutno sadrži 15 imena. Na toj listi su: Šerif Špago, Srđan Simonović, Željko Panić, Začinović Sandra, Mirela Mateša, Sabahudin Delalić, Šefkija Okerić, Ruzmira Tihić, Salko Bukvarević, Vehbija Efendić, Emir Poljo, Šefket Zukić, Alaga Ajdinović, Bilal Memišević i Taib Muminović.

Sudeći prema raspoloženju članova Glavnog odbora, među sigurnim članovima novog saziva tog stranačkog tijela je Šerif Špago, koji je, podsjećanja radi, bio jedan od kandidata za potpredsjednika stranke. On bi, saznajemo, mogao biti i novi predsjednik Glavnog odbora SDA.

Uzimajući u obzir sastave ovih lista, izvjesno je da će SDA ispuniti ranije dato obećanje o većoj zastupljenosti nebošnjaka u stranačkom rukovodstvu, ali i o većoj zastupljenosti žena i mladih u Glavnom odboru i Predsjedništvu stranke.

- Otvorili smo kvote za žene, kvote za mlade. Oborili smo donju starosnu granicu na 33 godine i uveli smo kvotu za nebošnjake, koji će biti prisutni u svim strukturama na svim nivoima. Mislim da bi sve stranke u ovoj državi trebale krenuti u tom smjeru. Stranke trebaju ličiti na državu BiH - rekao je Izetbegović nakon što je 14. septembra ponovo izabran za predsjednika SDA.

Prijedlog predsjednika stranke za poziciju generalnog sekretara SDA je Halid Genjac, koji trenutno obnaša tu dužnost, a o tom prijedlogu će se glasanjem izjasniti članovi Glavnog odbora. Na dnevnom redu sjednice Glavnog odbora naći će se i Plan izbornih aktivnosti za izbor organa kantonalnih, regionalnih, gradskih i općinskih organizacija SDA.

VEZANI TEKST - SDA dobila novo rukovodstvo: Ovo su imena devet izabranih potpredsjednika stranke

VEZANI TEKST - SDA: Poznata imena članova Glavnog odbora, najviše žena u Etičkom odboru stranke

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.