Utorak, 18.05.2021.
h

Faktor saznaje: MMA borac Ajlin Ahmić uhapšen zbog iznude

Postupajući tužilac Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona zatražio je od Općinskog suda u Visokom da odredi jednomjesečni pritvor trojici muškaraca koji su zbog iznude uhapšeni u policijskoj akciji „Piramida“.  

Faktor saznaje da je među uhapšenima i poznati dubrovački MMA borac Ajlin Ahmić, a privedeni su i Z. M. (33) iz Zenice te M. H. (38) iz Bijelog Polja. Akciju je u četvrtak je provela Federalna uprava policije u saradnji sa MUP-ovima ZDK i KS. 

Uhapšena trojka se sumnjiči za iznudu A. S. iz Visokog. U potrazi za dokazima policija je pretresla i nekoliko objekata i stanova na području Sarajeva i Zenice te su izuzeti određeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela.

VEZANI TEKST - Akcija u KS i ZDK: Pripadnici FUP-a zbog iznude uhapsili tri osobe

Tako, zaplijenjena je veća količina novca u različitim apoenima, vatreno oružje, municija, više mobilnih telefonskih aparata i SIM kartica, bilješke, rokovnici i dokumentacija, te drugi predmeti koji se dovode u vezu sa ovim krivičnim djelom.

– Osumnjičeni su tokom jučerašnjeg dana zadržani i saslušani u Tužilaštvu ZDK nakon čega je preloženo da im se odredi jednomjesečni pritvor te su predati Općinskom sudu u Visokom zajedno sa prijedlogom za njihovo pritvaranje – kazala je za Faktor Naila Muratović, galsnogovornica Tužilaštva ZDK.

Inače, Ahmić se u središtu skandala povezanog sa trgovinom narkoticima našao i 2013. godine kada je uhapšen u policijskoj akciji "Šetač". Tada mu se na teret stavljalo da je kao član organizirane kriminalne grupe od septembra 2012. do aprila 2013. godine učestvovao u međunarodnom švercu kanabisa na teritoriji Albanije, Crne Gore i Hrvatske. 

On je prenosio drogu iz Crne Gore na područje Bosne i Hercegovine, te dalje na područje Republike Hrvatske, sa ciljem protivpravne imovinske koristi.  Ova grupa je u više navrata prokrijumčarila između pet i 15 kilograma marihuane, te  nekoliko stotina grama heroina i kokaina.

Nakon što je u aprilu 2013. godine uhapšen dok mu je USKOK pretresao kuću u Dubrovinku, Ahmić je uz kauciju pušten na slobodu, a dvije godine kasnije nakon sklapanja nagodbe sa državnim tužilaštvom izrečena mu je jednogodišnja kazna zatvora te novčana kazna d 45.000 KM.

Iako je bio jedan od talentovanijih ultimate fight boraca i član dubrovačkog UFC Gladijator, Ahmić je prekinuo borilačku karijeru i 2011. pokrenuo privatni biznis. Osnovao je zaštitarsku firmu APB Croatia, koja se bavi prevozom VIP osoba, nadzorom, osiguranjem kongresnih susreta te savjetovanjem u vezi sa sigurnosti, ali i istragama u slučaju otmica i krađa.

APB je dio svjetske franšize, a neki od poznatih klijenata bili su Jay Z, Jeremy Irons i Fat Boy Slim. Zaštitar i bivši MMA borac Ahmić se, kako su policajci otkrili, upleo u poslove sa drogom. Pored toga, imao je vremena i za političke aktivnosti, pa je bio član Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh