open-navfaktor-logo
search
Raspodjela novca
Faktor saznaje: Vlada KS "počastila" Konakovića sa još 60.000 KM
Uprkos otvorenom protivljenju dijela "šestorke", Vlada KS je na posljednjoj sjednici, održanoj 17. oktobra, usvojila novi Zaključak, kojim je Konakovićev budžet, saznaje Faktor, uvećan za novih 60.000 KM
21.10.2019. u 18:21
get url
text

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković zaista može, kako je kazao, podijeliti "koliko hoće" budžetskog novca. Iznos tih sredstava iz sedmice u sedmicu postaje sve veći, baš kao i nezadovoljstvo njegovih koalicionih partnera koji raspodjelu novca po nahođenju šefa kantonalne zakonodavne vlasti ocjenjuju kao neprimjerenu.

- Ne možemo izvlačiti novce građana, a da jedan čovjek arbitrira. Moja poruka Konakoviću je da to stane. To je za mene na ivici političke korupcije. Te novce su građani uplatili preko doprinosa. To mogu raditi agencije, komisije, ministarstva, a ne da jedan čovjek dijeli sredstva – izjavio je za N1 predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Do oktobra je odlukama vladajuće "šestorke" iznos novca koji je Konakoviću dat na raspolaganje porastao sa početnih 30.000 KM, koliko je imala njegova prethodnica Ana Babić, na čak 581.000 KM.

VEZANI TEKST - Zvanični podaci: Konaković na raspolaganje dobio 581.000 KM da dijeli kome poželi

Taj iznos Konakoviću, očigledno, nije bio dovoljan. Već na prvoj oktobarskoj sjednici Vlade KS je on uvećan za novih 5.000 KM.

Vlada KS je 3. oktobra usvojila Zaključak kojim se 5.000 KM sa računa Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, prvobitno namijenjenih za podršku lokalnim zajednicama, ustanovama i neprofitnim organizacijama iz oblasti komunalne djelatnosti, prebacuje na račun Kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS za "tekuće transfere neprofitnim organizacijama".

Ni ukupno 586.000 KM nije bilo dovoljno šefu stranke Narod i pravda. Uprkos otvorenom protivljenju dijela "šestorke", Vlada KS je na posljednjoj sjednici, održanoj 17. oktobra, usvojila novi Zaključak, kojim je Konakovićev budžet, saznaje Faktor, uvećan za novih 60.000 KM.

Novac kojeg je Ministarstvo saobraćaja KS trebalo utrošiti na unapređenje vertikalne saobraćajne signalizacije će ipak podijeliti Konaković. Dio će pripasti pojedincima, dio neprofitnim organizacijama, a dio će, umjesto Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade kao institucije nadležne za takva pitanja, Konaković lično uručiti internatu u Srebrenici.

Na taj način se ukupan iznos budžetskog novca stavljenog na raspolaganje Konakoviću popeo na čak 646.000 KM. Članovi Predsjedništva BiH, poređenja radi, na raspolaganju godišnje imaju po 120.000 KM.

Tim Vlade KS za borbu protiv korupcije je bio primoran od Konakovića zatražiti svu potrebnu dokumentaciju vezanu za sredstva koja je podijelio u proteklom periodu, što demaskira njegove tvrdnje o "potpunoj transparentnosti" procesa raspodjele budžetskog novca.

VEZANI TEKST - Tim za borbu protiv korupcije zatražio od Konakovića dokumentaciju o raspodjeli novca

Podsjetit ćemo da je više od polovine sredstava namijenjenih neprofitnim organizacijama, čak 60.000 KM, Konaković dodijelio Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU) Muamera Zukorlića, u kojoj funkciju izvršnog sekretara obnaša NiP-ova kandidatkinja na prošlim Općim izborima Almedina Zukorlić-Pašalić.

Zukorlić-Pašalić u razgovoru za Faktor nije mogla reći na osnovu kojih projekata je BANU dobio taj novac, a na pismeni upit, dostavljen 4. oktobra, još uvijek nismo dobili odgovor.

VEZANI TEKST - Pozvali smo BANU da pitamo zašto im je Konaković dao novac, javila nam se kandidatkinja NiP-a

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.