Naime, uz Lendu, Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) imenovani su novo rukovodstvo FBiH.

Njih troje su se na današnjem sastanku trebali, prema pravilima, dogovoriti ko će biti predsjednik Federacije, ali Lendo se na tom sastanku nije pojavio.

Bradara i Stojanović potom su pred novinarima kazali da će novi sastanak zakazati za sutra u 10.30 sati i pokušati dogovoriti ko će biti predsjednik FBiH.

Bradara je kazala da joj je žao što se današnja pozitivna energija nije okončala izborom predsjednika, dodajući da je pred njima mnogo posla u budućnosti.

Stojanović je zahvalio zastupnicima i delegatima koji su ga podržali ističući da nikad nije bila veća podrška rukovodstvu FBiH.

VEZANI TEKST - Potvrdio Dom naroda: Bradara, Lendo i Stojanović na čelu Federacije BiH

- Žao mi je što proces nije do kraja okončan kako bi se moglo pristupiti imenovanju novog saziva Vlade Federacije BiH jer se čekanje građana moglo okončati danas - dodao je.

Prema pravilima, predsjednik i dvoje potpredsjednika FBiH obavezno su predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda u BiH i nezaobilazni činioci u predlaganju mandatara odnosno formiranja Federalne vlade.

Kandidati se između sebe trebaju dogovoriti ko će obavljati funkciju predsjednika, a ko potpredsjednika FBiH. Ukoliko to ne bude moguće, konačnu odluku će donijeti Zastupnički dom Parlamenta FBiH.