open-navfaktor-logo
search
Sporno zapošljavanje savjetnika
Federalna ministrica kulture i sporta pred sudom negirala krivnju za zloupotrebu položaja
Pred Općinskim sudom u Sarajevu, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović negirala je da je počinila krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odnosno da je kao službena osoba iskoristila položaj kako bi drugom pribavila korist.
23.06.2022. u 17:27
get url
text
get url
text

Nakon što je, na upit sudije Damira Batotića, potvrdila da razumije za šta se tereti, Dujmović je negirala krivnju za djelo i radnje koje joj se stavljaju na teret.

Dujmović se tereti da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu federalne ministrice kulture i sporta, u Vladi Federacije zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva i na taj način im pribavila korist u vidu zaposlenja.

VEZANI TEKST - Federalna ministrica optužena za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika

- U namjeri da M. B., A. K., A. T. i G. L. pribavi korist u vidu zaposlenja, svjesno i htijući iskoristila je svoj službeni položaj na način da je postupila protivno pravilima službe i prilikom donošenja odluke o izboru kandidata za savjetnike - stoji u optužnici.

Prema optužnici, Dujmović je potpisala rješenja o postavljanju savjetnika ministra za četiri lica iako ona nisu ispunjavala uvjete za tu poziciju.

- Znajući da, kao ministrica, ima ovlaštenje da imenuje i razrješava savjetnike, svjesno je propustila da utvrdi da li M. B., A. K., A. T. i G. L. ispunjavaju uvjete za poziciju savjetnika, već je po obavljenom razgovoru s navedenim kandidatima, izdala usmenu instrukciju Odjelu za opće i kadrovske poslove da za iste pripreme rješenja o postavljenju za savjetnike, što su oni i učinili - stoji u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.