open-navfaktor-logo
search
Nakon apela
Federalni štab civilne zaštite dopremio 300 testova u BPK Goražde
Federalni štab civilne zaštite Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je dopremio 300 testova za koronavirus.
28.03.2020. u 16:09
get url
text

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Adnan Efendić koji se stavio na raspolaganje Federalnom štabu civilne zaštite, istakao je da je pošiljka dopremljena u skladu sa zahtjevom Zavoda za javno zdravstvo, Vlade BPK i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

- Mi smo jučer dobili zahtjev da su neophodni testovi i da ih je u Goraždu ostalo još samo 11 i danas smo dopremili 300 testova. Pored toga, dopremili smo još 250 maski koje ćemo predati KŠCZ, a oni vjerovatno Kantonalnoj bolnici. Mislimo da su te količine dovoljne u ovom trenutku, a u narednom periodu ćemo se potruduti da ponovo odgovorimo zahtjevima KŠCZ i Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde – kazao je Efendić.

Prema riječima ministra zdravstva BPK Goražde, Eniza Halilovića, testovi su dopremljeni u pravom trenutku.

- Trenutno na stanju imamo oko 310 testova što je zasada dovoljno da pratimo situaciju sa kontaktima. Osobe koje žele da se testiraju moraju najprije dobiti dozvolu od epidemiologa koji u konačnici odlučuje ko će i u koje vrijeme biti testiran. Ohrabruje nas negativan nalaz 21 osobe koje su jučer testirane, ali i one kao i drugi kontakti i dalje moraju biti disciplinovani kao i svi drugi i poštovati naredbe kriznih štabova i držati se pod zdravstvenim nadzorom – naglasio je Halilović.

Prema planu Federalnog štaba civilne zaštite distribucija neophodnih testova i ostalih sredstava danas je počela prema svim kantonima u Federaciji BiH - naveo je Efendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.