open-navfaktor-logo
search
Klub HDZ-HNS bio protiv
Federalni zastupnici prihvatili rezoluciju kojom se osuđuju napadi na ustavno-pravni poredak BiH
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine osudio je napade na ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine.
21.12.2021. u 21:53
get url
text

To je navedeno u Rezoluciji koju je ovaj Dom odobrio večeras većinom glasova na prijedlog zastupnika Stranke demokratske akcije. Predlagač je naveo da Rezolucija dolazi nakon odluka Narodne skupštine Republike Srpske koje atakuju na ustavno-pravni poredak time što nalažu prijenos nekih državnih ovlasti na taj bosanskohercegovački entitet.

VEZANI TEKST - I Klub SDA predložio Rezoluciju o osudi napada na ustavnopravni poredak države Bosne i Hercegovine
 

Za Rezoluciju večeras nije glasao zastupnički klub HDZ-HNS obrazloživši da u njenoj pripremi nisu učestvovale sve parlamentarne stranke, kao i da Rezolucija izlazi iz ustavnih okvira Federacije, odnosno države Bosne i Hercegovine.

Klub HDZ je negodovao i što njegov prijedlog rezolucije nije ni uvršten jutros u dnevni red ove sjednice. Stoga je večeras predlagao zaključke koji također nisu dobili većinu glasova zastupnika, a jednim od tih zaključaka su svi relevantni politički subjekti pozivani na poštivanje presuda kako Ustavnog suda BiH, tako i Evropskog suda za ljudska prava te na nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Po okončanju ove tačke dnevnog reda Zastupnički dom je odbio prijedlog zastupnice Sanele Prašović Gadžo (SBB) da Federalna vlada ovogodišnji budžetski iznos za vlastitu promociju, kako je kazala navedena zastupnica, preusmjeri za liječenje djece oboljele od karcinoma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.